Home - Actueel - Onderwijs - Laat meisjes in Mozambique veilig hun school afmaken

Laat meisjes in Mozambique veilig hun school afmaken

Het aantal kinderen dat in Mozambique naar school gaat is de afgelopen jaren geleidelijk gestegen. Toch maken nog altijd maken twee op de drie kinderen hun school niet af. Dit zijn meestal meisjes. Hier wil ActionAid wat aan veranderen.

Geweld op school houdt meisjes thuis

In Mozambique hebben vrouwen van oudsher een achtergestelde positie. Door de heersende armoede mogen meisjes minder vaak naar school dan jongens. Als ze wel naar school gaan hebben ze daar vaak te maken met een bepaalde vorm van geweld, variërend van ongewenste intimiteiten tot verkrachting. Uit onderzoek is gebleken dat in 2013 29% van de meisjes hiermee te maken heeft gehad. Uit angst durven ze daardoor niet meer naar school. Een andere reden om hun school niet af te maken is dat meisjes soms op jonge leeftijd worden uitgehuwelijkt.

Door klachtenbox weer terug naar school

Dit is ook gebeurd met Elsa Dmongos Cherindza (15). Zij trouwde jong en is vervolgens maandenlang niet op school verschenen. Haar vriendin maakte zich hierom zorgen. Door middel van de klachtenbox, die ActionAid in 2014 heeft geïnstalleerd, heeft ze het schoolbestuur op de situatie gewezen. Het bestuur heeft Elsa vervolgens overgehaald om toch weer terug naar school te komen. Nu studeert Elsa aan de middelbare school en kan ze haar droom om dokter te worden en levens te redden waar gaan maken.

Meer meisjes veilig naar school

ActionAid wil meer meisjes als Elsa helpen, door de kwaliteit van het onderwijs en de veiligheid van meisjes te garanderen. Hiervoor is een project opgezet in Pebane, Zambézia, de armste provincie van Mozambique. ActionAid heeft veel kennis opgebouwd van deze regio en het versterken van vrouwenrechten.

Dit is wat er nodig is voor het project:

  • Het opzetten van tien Girls Clubs waar jonge meisjes zichzelf leren beschermen tegen geweld en intimidatie en elkaar helpen om – bijvoorbeeld na een zwangerschap – weer terug te keren op school.
  • Het trainen van 6 schoolbesturen, 35 leraren en 35 ouders op het gebied van kinderbescherming en het belang van onderwijs voor zowel jongens als meisjes.
  • Het trainen van helpdeskmedewerkers van de kindertelefoon. Via deze ‘kliklijn’ en via klachtenboxen op school, kunnen kinderen anoniem melding maken van misbruik of geweld.
  • Het opzetten van een kinderbeschermingsgroep met 12 experts op het gebied van gezondheid, onderwijs en justitie.
  • Het leveren van 150 lessenaars voor de twee armste scholen, zodat 900 kinderen beter in staat zijn deel te nemen aan de lessen.
  • Het financieren van de ondernemingsplannen van 7 vrouwengroepen, waarmee 175 families hun gezinsinkomen kunnen vergroten. De plannen zijn tot stand gekomen na een ActionAid-training in boekhouden en klein ondernemerschap, maar door gebrek aan geld nog niet tot uitvoering gebracht.

Help jij ook mee scholen in Mozambique veiliger te maken?

Elke bijdrage telt