Home - Actueel - Vrouwenrechten - Keniaanse pleegmoeder strijdt tegen meisjesbesnijdenis

Keniaanse pleegmoeder strijdt tegen meisjesbesnijdenis

Meisjesbesnijdenis is een groot probleem in Kenia. Na het ondergaan van deze ingreep worden de (zeer) jonge meisjes als vrouwen gezien, en rijp voor het huwelijk. Soms worden ze gedwongen te trouwen met mannen die vijf keer zo oud zijn als zij. De 65-jarige Jane Lokorungole heeft de missie om zoveel mogelijk meisjes hiertegen te beschermen.

Jane is moeder van zeven kinderen en heeft daarnaast drie pleegkinderen, die dreigden te worden besneden en uitgehuwelijkt. Zelf ontkwam Jane ternauwernood aan een moordpoging door haar man omdat ze weigerde haar oudste dochter te laten besnijden. “Ze was nog maar 5 jaar en ik wist welke gevaren het met zich zou meebrengen. Daarop verliet mijn man mij voor een andere vrouw, maar na een jaar kwam hij terug met een pistool, omdat ik bij mijn besluit bleef,” vertelt Jane, terwijl de tranen over haar gerimpelde gezicht lopen.

Gelukkig misten de kogels hun doel en schoten haar buren te hulp. Haar man heeft ze nooit meer gezien. Inmiddels is de oudste dochter van Jane leerkracht op een basisschool. Ze wordt hierom benijd door veel vrouwen en meisjes, die na te zijn besneden gedwongen werden om op jonge leeftijd van school te gaan en te trouwen.

Om haar vele kinderen te onderhouden, houdt Jane kippen en geiten en heeft ze een groentetuin. Ze krijgt hulp van het Kongelai Women Network, dat vrouwen bewust maakt van hun rechten en hen helpt voor zichzelf op te komen, met name als het gaat om besnijdenis. Het netwerk maakt het voor vrouwen ook mogelijk om pleegmoeder te worden voor meisjes. ActionAid steunt deze organisatie en gaf onder meer een serie workshops.

Jane hoopt dat haar dochters zullen uitgroeien tot goed opgeleide en verantwoordelijke vrouwen, die als rolmodel zullen fungeren in de gemeenschap.

Het verhaal van pleegdochter Beatrice (17)

Beatrice Nakoki (niet haar echte naam) is 17 jaar en een van de pleegdochters van Jane. Op haar tiende werd ze door haar broers uitgehuwelijkt aan een oudere, alcoholverslaafde man, omdat ze wilden profiteren van de bruidsschat. “Ik ben van huis weggelopen en naar mijn tante gegaan, maar mijn broers wisten mij te vinden en brachten mij alsnog naar de man. Jane heeft mij geholpen om ook bij hem weg te lopen,” vertelt ze.

Beatrice gaat nu weer naar school. Het schoolgeld wordt via het netwerk betaald door ActionAid. Ze is erg blij met de hulp die ze krijgt en is vastbesloten om hard te werken, en zo haar droom waar te maken om arts te worden.