Home - Actueel - Onderwijs - “ActionAid is een serieuze gesprekspartner voor overheden op alle niveaus”

“ActionAid is een serieuze gesprekspartner voor overheden op alle niveaus”

Minke van Rees is directeur voor natuur en onderwijs bij de Turing Foundation. Dit fonds draagt 95.000 euro bij aan ActionAid’s onderwijsproject in Sierra Leone, dat zich richt op de kwaliteit van onderwijs, het terugdringen van geweld en het verbeteren van schoolbesturen. Minke legt uit waarom de Turing Foundation hiertoe besloot. “Het project doet ertoe en is meer dan een druppel op de gloeiende plaat.”
Onderwijs Sierra Leone Turing Foundation
Minke van Rees en Chantal Vruggink van de Turing Foundation

“De Turing Foundation is een particulier fonds van het echtpaar Geelen dat zich richt op vier thema’s, waarvan onderwijs er één is. Het gaat daarbij om basisonderwijs, dat wij zien als hét middel om een bestaan op te bouwen, de blik te verruimen en kansen en mogelijkheden te zien, en technisch onderwijs om concrete vaardigheden te leren. Wij denken dat we met deze relatief grote groep – in tegenstelling tot universitair onderwijs – het grootste verschil kunnen maken.”

“De Turing Foundation richt zich hoofdzakelijk op 10 Afrikaanse landen. Deze landen hebben wij geselecteerd omdat wij denken dat hulp hier het hardste nodig is, waarbij we kijken naar zaken als het BNP en aanwezigheid van andere fondsen en stichtingen.”

“Bij de selectie van organisaties waarmee we in zee gaan, vinden wij een aantal zaken belangrijk, zoals de track record, mate van expertise en lokale aanwezigheid in het betreffende land. Een internationale organisatie met een kantoor in zowel Nederland als Afrika is voor ons ideaal. Onze voorkeur gaat daarnaast uit naar korte lijnen en een niet al te bureaucratische bedrijfsvoering. Tot slot is transparantie, heldere communicatie en prettig persoonlijk contact voor ons van belang.”

“ActionAid’s onderwijsproject in Sierra Leone voldoet aan al onze eisen en is een lokaal gedragen initiatief met blijvende impact. Dat vinden we belangrijk: het project moet ertoe doen en meer zijn dan een druppel op de gloeiende plaat. Daarnaast is ActionAid een serieuze gesprekspartner voor overheden op alle niveaus, waardoor op alle vlakken invloed kan worden uitgeoefend. Doorslaggevend waren de gesprekken die we hadden met directeuren van lokale ActionAid kantoren, waarin we overtuigd werden van hun betrokkenheid en expertise.”

“ActionAid is een organisatie die kritisch haar eigen werk evalueert en waar nodig zaken bijstuurt. Ook is het Nederlandse kantoor goed op de hoogte van wat er zich in Sierra Leone afspeelt, en wordt er helder en overzichtelijk gerapporteerd. Daarom hebben wij naar aanleiding van het tussentijdse rapport een nieuw geldbedrag toegezegd voor Sierra Leone.”