Home - Actueel - Duurzame aarde - Landrechten - Afrikaanse vrouwen eisen landrechten op

Afrikaanse vrouwen eisen landrechten op

Tiwonge Gondwe (44) uit Malawi overwon al veel moeilijkheden in haar leven, maar één kwestie bezorgt haar nog altijd slapeloze nachten: “Ik kan geen aanspraak maken op het land dat mij al jaren toebehoort. Het kan elk moment worden afgepakt of verkocht.” Daarom beklimt ze – samen met andere Afrikaanse boerinnen – in oktober de 5895 meter hoge Kilimanjaro in Tanzania. Hét hoogtepunt van een jarenlange campagne voor landrechten voor vrouwen.
 
Tiwonge (midden, met haar dochters) beklom de berg Kilimanjaro in Tanzania in 2016 om landrechten op te eisen voor boerinnen in Afrika. © ActionAid 

Honger en armoede tegengaan

Bijna één miljard mensen heeft elke dag te weinig te eten. De meesten komen uit ontwikkelingslanden. Investeren in kleinschalige landbouw is een van de meest effectieve manieren om honger en armoede tegen te gaan. Dit laten verschillende studies zien. Daarnaast is het van cruciaal belang dat vrouwen landrechten krijgen. Volgens onderzoek van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) stijgt de oogst dan met 20 tot 30 procent en daalt het aantal mensen dat wereldwijd hongerlijdt met 100 tot 150 miljoen!

In veel Afrikaanse landen kunnen vrouwen geen land bezitten. Dat brengt hen in een afhankelijkheidspositie waarin ze altijd het risico lopen om hun land (en broodvoorziening) kwijt te raken. Dat overkwam ook Tiwonge:

“Mijn oom eigende zich zonder reden mijn grond toe. Ik heb inmiddels een deel terug, maar vecht nog steeds voor het resterende stuk land.”

Women to Kilimanjaro

In 2012 kwamen 15 vrouwen uit vier Afrikaanse landen bij elkaar in Tanzania. Ze bedachten een campagne om voor eens en altijd hun landrechten op te eisen. In oktober 2016 gaan boerinnen uit heel Afrika naar de voet van de Kilimanjaro om aan vertegenwoordigers van de Afrikaanse Unie een handvest aan te bieden.

ActionAid zet zich in voor voedselzekerheid door campagne te voeren voor landrechten voor vrouwen
Als onderdeel van het Kilimanjaroinitiatief vonden in twaalf Afrikaanse landen al ‘mini-Kilimanjaro’s’ plaats, waaraan duizenden vrouwen deelnamen. © ActionAid 

ActionAid steunt deze vrouwen onder meer met voorlichting over hun rechten en lobbytraining. Ook organiseren we hen in groepen, zodat ze samen kunnen werken om hun landrechten te eisen. Deze succesvolle aanpak zorgt ervoor dat ze zelfvertrouwen krijgen en zélf hun rechten kunnen opeisen.

Steun deze moedige vrouwen!

Klik hier