Home - Actueel - Onderwijs - “Ik stimuleer meisjes om op school te blijven”

“Ik stimuleer meisjes om op school te blijven”

In oktober vond de aftrap van #endchildmarriage, een campagne om kindhuwelijken te beëindigen, plaats in Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. Initiatiefnemers waren de Zimbabwaanse overheid, ActionAid, en andere maatschappelijke organisaties. “Twee van de drie meisjes in Zimbabwe zijn voor hun zestiende jaar al getrouwd,” zei Nyasha Chikwinya, minister van Women Affairs, Gender & Community. “We moeten daarom zo snel mogelijk een eind maken aan kindhuwelijken.”

Een van de honderden deelnemers was Linda Zimunya (23) uit de regio Makoni. Zij raakte op haar zeventiende zwanger maar kon dankzij de campagne Girls not Brides van ActionAid en partnerorganisatie Family Action for Community Development (FACE) toch naar school blijven gaan. Dit is haar verhaal.

“In 2009 stopte ik met school omdat mijn vader zei dat hij niet langer mijn schoolgeld kon betalen. Ik bedacht dat als ik een vriendje zou krijgen, er iemand was die voor me zou zorgen en ik kon ontsnappen aan de economische problemen thuis. Ik raakte zwanger; de vader van mijn kind was op dat moment 26 jaar en had een tijdelijke baan als leraar. Maar zijn familieleden wilden geen schoondochter zonder baan en hij verliet me.”

Linda verbleef tot de bevalling bij haar ouders en werd tot haar grote geluk verkozen als een van de twaalf meisjes voor het programma Girls not Brides, dat als doel heeft om meisjes die gestopt zijn met school als gevolg van vroege huwelijken en tienerzwangerschappen, weer terug te laten keren in de schoolbanken.

“Het was niet makkelijk omdat ik ook voor de baby moest zorgen, waardoor ik vaak afwezig was. Iedereen in mijn omgeving zei dat het vergeefse moeite was en ik beter een baan kon zoeken. Zelfs een leraar schreef in mijn rapport dat ik eerst maar mijn problemen thuis moest oplossen. Maar ik zag de mogelijkheid als een tweede kans.”

Linda bleef volhouden en behaalde haar zogenaamde A-levels (middelbareschooldiploma). Ze verdient nu geld met een informeel cateringbedrijfje, terwijl ze de zorg draagt voor haar jongere broertje en haar zoontje, die inmiddels naar de kleuterschool gaat. “Mijn uitdaging is nu om genoeg geld te verzamelen zodat ik naar de universiteit kan gaan. Ik wil graag Gender and Antropology studeren,” vertelt ze enthousiast.

Linda vertelde haar verhaal tijdens de #endchildmarriage campagne, samen met honderden andere deelnemers. “Ik druk meisjes op het hart om eerst te werken aan hun carrière, voordat ze gaan trouwen.” Haar verhaal inspireert veel meisjes in soortgelijke situaties.

 

Enthousiast over ons werk?

Word donateur