Home - Actueel - Veilige steden - Bescherming van textielarbeiders in Bangladesh

Bescherming van textielarbeiders in Bangladesh

Sumi (17) werkt in een kledingfabriek in Bangladesh. Bijna alle werknemers zijn vrouw, maar de situatie is verre van veilig.
 
Gebrek aan straatverlichting in steden brengt de veiligheid van vrouwen in gevaar. © ActionAid

 

Om rond te kunnen komen, moeten Sumi en haar collega’s lange werkdagen maken. ’s Avonds keren ze pas laat huiswaarts, over uitgestorven en slecht verlichte straten. Dit maakt hen kwetsbaar. Openbaar vervoer is eveneens geen veilige optie omdat mishandeling een veelvoorkomend probleem is.

“Samen met drie collega’s keerde ik rond 22 uur ’s avonds huiswaarts. Vanuit het niets kwam een groep mannen op ons af. Voordat ik het besefte, grepen ze me vast…”

Sumi werd die nacht herhaaldelijk verkracht. ’s Ochtends bij thuiskomst zag haar moeder meteen wat er was gebeurd. Om een schandaal te voorkomen, werd ze in een kliniek ver buiten de stad behandeld. Lokale leiders lieten de daders wegkomen met een vergoeding. Haar familie stond machteloos en de daders lopen nog steeds vrij rond.

Dit doet ActionAid

Het verhaal van Sumi staat niet op zich. Vrouwen zijn niet veilig als ze naar school of werk gaan, en hun rechten worden zelden erkend.

Daarom richtten we in Bangladesh 17 Community Watch Groups op om afschuwelijke incidenten zoals deze te voorkomen. Daarnaast zetten we ons in voor veilige publieke voorzieningen, zoals openbaar vervoer en straatverlichting, voor vrouwen in steden.

Help vrouwen zoals Sumi

Klik hier