Home - Actueel - Ongelijkheid - Fight Inequality Week of Action!

Fight Inequality Week of Action!

Deze week is het #FightInequality Week of Action! ActionAid slaat de handen ineen met Oxfam, Greenpeace en FEMNET om aandacht te vragen voor de groeiende ongelijkheid in de wereld en de noodzaak voor actie.
ActionAid zet zich in tegen armoede en ongelijkheid #FightInequality

De meeste mensen denken bij ongelijkheid vooral aan de grote verschillen wereldwijd tussen rijk en arm, maar ongelijkheid uit zich op vele manieren. Zo bestaat ook tussen mannen en vrouwen nog steeds grote ongelijkheid, waarbij meer vrouwen in armoede leven dan mannen en zij wereldwijd – ook in Nederland – nog steeds minder verdienen en minder kansen hebben. Vrouwen nemen echter ook juist vaak het initiatief om de (gender)ongelijkheid aan te pakken en met succes. ActionAid zal in het kader van de Fight Inequality Week de verhalen van 7 dappere en inspirerende vrouwen delen; vrouwen zoals Jacqueline die de voorhoede vormen van positieve verandering.

File 36593

Het verhaal van Jacqueline:

In de Centrale Plateau regio van Haïti was één vrouw het zo zat dat mannen haar harde werken (koken, zorgtaken, schoonmaken, het beplanten en het bewerken van het land) negeerden, dat ze haar eigen organisatie heeft opgezet. Wat begon als een groep met tien van haar vriendinnen, is nu uitgegroeid tot een beweging. Jacqueline Féquière Morette leidt vijftig vrouwen die de macht willen terug veroveren via de teelt en verkoop van hun eigen voedsel. De vrouwen leren nieuwe landbouwtechnieken, beheren een collectieve spaarpot en wanneer iets hen tegenhoudt, spreken ze met één stem om ervoor te zorgen dat de mannen in het lokale bestuur naar hen luisteren. Jacquelines organisatie, de ‘Association des Femmes Unies de Pouly’, wordt niet langer genegeerd en de mannen moedigen hun eigen vrouwen nu aan om zich aan te sluiten, zodra ze de voordelen van het delen van de macht zien.

Davos

Dit is ook de week waarin ’s werelds business en politieke elite samenkomt in een 5-sterren ski resort in Davos, Zwitserland voor de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum. Slechts 1 op de 10 regeringsleiders in de wereld en maar 4% van de CEOs is vrouw, dus het is zeer de vraag of deze elite de problemen begrijpt waar vrouwen zoals Nirmala (zie foto) mee moeten dealen. En of dat ze voldoende luisteren naar hen voor de echte oplossingen in het tegengaan van ongelijkheid als wereldwijd probleem met grote gevolgen van Afrika tot Azië tot Europa.
Het verhaal van Nirmala:

In Nepal heeft Nirmala Mahatara zich uit diepe armoede omhoog gevochten. Nu voert ze in heel Nepal campagne voor de rechten van vrouwen op het platteland met haar nationale beweging ‘Mahila Adhikar Manch’. Nirmala was kwaad over de wetgeving die vrouwen straft en mishandelt en die toestaat dat vrouwen terechtstaan voor ‘hekserij’ of worden verhandeld als bruid. Haar organisatie zorgde ervoor dat dit onrecht op de agenda van de door mannen gedomineerde overheid kwam. Ze zette een protest op touw, waarvoor drieduizend vrouwen ’s nachts op de straat direct voor het parlement sliepen, om er aandacht voor te vragen. Nirmala en haar organisatie kunnen nu meepraten in onderhandelingen over de nieuwe grondwet van Nepal.

 Rapporten en actie!

De verhalen van deze vrouwen zijn samengebracht in het derde rapport van ActionAid in een reeks over Inequality: Shifting Power. In de twee eerdere rapporten lieten we zien hoe vrouwen over over de hele wereld gemiddeld vier jaar langer werken dan mannen en in totaal per jaar 9 biljoen dollar (!) mislopen, als gevolg van ongelijke lonen en een slechte toegang tot de arbeidsmarkt. Hier komt nog bij dat wanneer vrouwen protesteren tegen ongelijke machtsverhoudingen, zij in veel landen gevaarlijke weerstand ondervinden.

File 36628

Doe mee met de Fight Inequality Week of Action!

Echte verandering bloeit van bottom-up door en komt natuurlijk niet alleen van de politiek maar van mensen zoals jij en ik. Help mee de stem van deze vrouwen te vergroten! Deel en like hun verhalen via social media. Als vrouwen zoals Jacqueline en Nirmala meer gesteund worden, kan ongelijkheid echt bij de kern worden aangepakt en is positieve verandering op veel grotere schaal mogelijk.

Wij zijn niet de enige die actievoeren voor vrouwenrechten. Deze week is er een Women’s March voor vrouwenrechten en gelijkheid in Den Haag! Loop mee op 21 januari, voor meer details, zie het Women’s March Facebook-event.

Loop mee met de Women's March

Klik hier