Home - Actueel - Vrouwenrechten - Tax Justice for Women’s Rights

Tax Justice for Women’s Rights

Wat heeft straatverlichting met eerlijke belastingen en vrouwenrechten te maken? Neem Adejokun (zie foto boven) en haar medestudentes in Nigeria. Omdat ze thuis geen elektriciteit hebben, studeren ze ‘s avonds op de universiteit. Daarvoor moeten ze een donkere, onverlichte weg over, waar vrijwel wekelijks een vrouw lastig gevallen of aangevallen wordt.
Tax Justice for Women's Rights

Een kwestie van een paar straatlantaarns, lijkt het. En daar komen de belastingen in beeld. Want de Nigeriaanse overheid loopt miljoenen aan belastinginkomsten mis, net als veel andere ontwikkelingslanden. Overheden van arme landen zien buitenlandse investeerders graag komen en bieden multinationals allerlei belastingvoordelen. Dat niet alleen: de toch al rijke bedrijven sluizen miljarden naar belastingparadijzen, ontwijken belasting op de plekken waar ze winst maken. Wereldwijd lopen ontwikkelingslanden zo’n 200 miljard dollar aan inkomsten mis.

De rekensom is simpel: wanneer grote bedrijven minder belasting betalen, krijgt een overheid minder inkomen en gaat het mes in publieke voorzieningen. Juist belastingen zijn hét middel waarmee overheden geld, en dus kansen voor burgers, in een samenleving herverdelen. Dat geldt des te harder als het gaat om gelijke kansen voor vrouwen. Zoals straatverlichting waardoor vrouwen veilig naar een universiteit kunnen, meer kans maken op een betaalde baan en zo uit de armoede kunnen komen.

In 2030 moet het geregeld zijn, vinden de Verenigde Naties, dan moet de ongelijkheid van vrouwen verleden tijd zijn. En of het nu gaat om veilige steden, onderwijs, woningen, vervoer, economische gelijkheid en zorg: overal ter wereld komen vrouwen en meisjes, vooral in arme landen, in de verdrukking wanneer er te weinig geld is voor publieke voorzieningen. Kortom, eerlijke belastingen zijn onmisbaar in de strijd tegen ongelijkheid en voor vrouwenrechten.

De hoogste tijd voor #TaxJustice for Women’s Rights Global Days of Action! Tot 24 maart, de tijd dat de VN-commissie voor de Status van de Vrouw bijeenkomt, voeren honderden organisaties wereldwijd campagne. Van New York tot Nairobi, van Kathmandu tot Accra komen vrouwen bij elkaar in discussies, workshops, webinars, forums en betogingen om hun overheden op te roepen tot eerlijke belastingen. Want die zijn onmisbaar voor vrouwenrechten en economische en sociale gelijkheid.

This project is funded by the European Union

Logo Europese Unie