Home - Doe mee - Campagnes - Belastingontwijking

Stop belastingontwijking

Regelmatig organiseren wij acties, zoals de Tax Tour of de belasting-pubquiz, waarmee we de druk op de ketel houden om belastingontwijking aan te pakken. Hoe groter onze achterban, hoe meer impact we kunnen maken.
Doe mee en schrijf je in als campaigner. Als campaigner ontvang je nieuws over onze belasting campagne, de laatste rapporten, petities, uitnodigingen voor events en doe je mee met online acties.

Schrijf je in als campaigner

En kom samen met ons in actie

 • We sturen je max. 2 keer per maand een berichtje. Je ontvangt geen post of e-mails van derden, zie ons privacybeleid.
© ActionAid

Belastingontwijking: wel legaal, niet normaal

Internationale bedrijven ontwijken via uitgekiende sluiproutes wereldwijd miljarden aan belastingen. Nederland speelt hierbij een belangrijke rol. Vaak maken internationale bedrijven gebruik van een Nederlandse brievenbusmaatschappij – een bedrijf dat in feite alleen op papier bestaat – om belasting te ontwijken. Ons land is zelfs belastingparadijs nummer 1 in Europa en de derde grootste in de wereld.

De dupe?

Jij en ik, maar vooral ontwikkelingslanden! Belastinggeld is in ontwikkelingslanden juist keihard nodig voor de bouw van scholen, wegen en ziekenhuizen. En ook voor het verbeteren en beschermen van vrouwenrechten. Jaarlijks lopen ontwikkelingslanden minstens 200 miljard dollar aan belastinginkomsten mis doordat multinationals belasting ontwijken. Dit móet anders!

Make Tax Fair. Everywhere!

ActionAid voert wereldwijd campagne tegen belastingontwijking. Onderstaande video legt haarfijn uit waarom eerlijke belastingen zo belangrijk zijn. Kom ook in actie voor eerlijke belastingen en schrijf je in als campaigner!

Meer weten over belastingontwijking?

Lees meer

Een greep uit de successen

 • In 2011: media-aandacht

  Internationaal kregen we grote media-aandacht met onze online ‘track-and-trace’ tool van de 100 grootste bedrijven die gebruik maken van belastingparadijzen.

 • In 2013: succes in Rwanda

  Via onderzoek en campagne wisten ActionAid activisten in Rwanda de overheid te overtuigen minder belastingkorting te geven aan bedrijven. Hiermee kwam bijna $RD6 miljard aan extra inkomstenvrij voor potentiële publieke voorzieningen.

 • In 2014: kamervragen

  In Nederland wisten we met onze rapporten en cases de politieke druk aardig op te voeren. Na Kamervragen en moties van de SP en GroenLinks komt er nu een politiek plan van aanpak tegen belastingontwijking.

 • In 2015: succes in Tanzania

  In Tanzania voerde de overheid voor heel het land gratis middelbaar onderwijs in. Dit kon worden bekostigd door het aanpakken van belastingontwijking, waar ActionAid door jaren van lobby en campagne een absolute sleutelrol in had.

 • In 2015: een miljoen handtekeningen

  Met een miljoen handtekeningen is het kleinschalige boeren in Oeganda gelukt om een landbouw – belastingverhoging tegen te houden.

 • In 2016: Europees actieplan

  In de EU werd (mede door lobby van ActionAid) een akkoord gesloten over transparantie van multinationals: dit maakt het na 10 jaar eindelijk mogelijk om inkomsten uit natuurlijke hulpbronnen uit Afrika te herleiden en op termijn eerlijker te verdelen.

Caroline Muchanga woont in Mazabuka, Zambia. Zij heeft drie kinderen en verdient haar geld met een klein marktkraampje, waar zij onder andere producten van multinational Zambia Sugar verkoopt. Op de foto laat ze het bonnetje zien van de belasting die zij voor haar kraampje betaalt.

Zambia Sugar is een van de grootste suikerproducenten in het land en heeft haar hoofdkantoor in Mazabuka. Caroline omschrijft haar situatie: “De belasting die we betalen is te hoog, we maken maar weinig winst.” Caroline werkt 7 dagen per week, bijna 15 uur per dag. “Ons inkomen is nooit genoeg”, zegt zij, omdat ze 30.000 Zambiaanse kwacha belasting betaalt en daarnaast de huur van het kraampje, haar huis en voedsel moet betalen. Caroline betaalt ongeveer 4.6% belasting, terwijl Zambia Sugar tussen 2008 en 2010 0% belasting heeft betaald. De regering van Zambia verliest miljoenen door mazen in de belastingregels. Geld dat hard nodig is om gezondheidszorg en onderwijs te verbeteren.

Pagina aangepast op 13 september 2018