Home - Actueel - Duurzame aarde - Rode kaart aan diamantmijnbouwbedrijf

Rode kaart aan diamantmijnbouwbedrijf 

Dinsdag, 1 augustus 2017

Het gerechtshof in Zimbabwe kwam vanmorgen met een beslissing die een mijlpaal is op het gebied van milieuwetgeving. Het diamantmijnbouwbedrijf ZCDC moet per direct zijn mijnbouwoperaties in Marange staken. Dit omdat ze geen bewijs kunnen leveren dat er een onderzoek heeft plaatsgevonden naar de gevolgen van hun mijnbouw operaties voor mens en milieu.
Mijnbouw Zimbabwe
Rosemary Jena (58, voorste rij, links) is één van de Marange-inwoners die diamantmijnbouwbedrijven voor de rechter sleept. ©ActionAid

ZCDC opereert sinds 2016 in Marange. Ze moeten hun mijnbouwoperaties stopzetten door de acties van de lokale gemeenschap. De gemeenschap spande een rechtzaak aan tegen het mijnbouw bedrijf omdat ze zich zorgen maakten over het feit dat het bedrijf niet in staat was om een certificaat te laten zien.

Mijnbouwbedrijven zijn verplicht onder Zimbabwaanse wetgeving om een onderzoek naar de gevolgen van hun mijnbouwoperaties voor mens en milieu uit te voeren, voordat zij met de mijnbouw van start gaan. Nadat het onderzoek wordt goedgekeurd onder de Milieuwet krijgt een mijnbouwbedrijf dan een certificaat.

ZCDC was niet in het bezit van een certificaat maar wilde doorgaan met de mijnbouw totdat de resultaten van hun onderzoek uit 2016 binnen zouden komen. De rechter berispte het mijnbouw bedrijf voor het voortzetten van hun operaties ondanks dat ze wisten dat dit illegaal was. Volgens hem is de wetgeving zeer duidelijk en moet iedereen zich daar aan houden.

Malvern Mudiwa, voortzitter van de organisatie uit de lokale gemeenschap, was vol lof over de beslissing van de rechter: “Deze beslissing laat zien hoe belangrijk het is dat gemeenschappen naar de rechter stappen wanneer wetten worden geschonden.”

Samen met partner ZELA, een Zimbabwaanse milieurechtenorganisatie, ondersteunden we de lokale gemeenschap in hun strijd tegen het roekeloos opererende mijnbouwbedrijf

Meer weten over de strijd van gemeenschappen in Marange?

Lees meer