Home - Actueel - Mensenrechten - Oegandese autoriteiten sluiten ActionAid kantoor

Oegandese autoriteiten sluiten ActionAid kantoor

Vorige week bevroren de Oegandese autoriteiten ActionAid Oeganda’s bankrekeningen. Daarmee verhinderen ze dat ActionAid Oeganda haar belangrijk werk op het gebied van armoedebestrijding en mensenrechten kan doen. De autoriteiten hebben ook een brief naar 25 andere maatschappelijke organisaties gestuurd met daarin het verzoek om hun bankgegevens.

Arthur Larok, directeur ActionAid Oeganda:
“Het ziet ernaar uit dat de Oegandese autoriteiten bereid zijn om de behoeftes en rechten van hun eigen burgers op te offeren om de macht te behouden. Wij moeten in staat kunnen zijn om gemarginaliseerde mensen die in armoede leven bij te staan. We kunnen niet toestaan dat gewone mensen hieronder lijden”.

Politie-inval bij het kantoor van ActionAid Oeganda.
Politie-inval bij het kantoor van ActionAid Oeganda.

De regeringspartij wil de grondwet aanpassen om de presidentiële leeftijdsgrens  van 75 jaar af te schaffen. Deze actie wordt breed gezien als een manier om ervoor te zorgen dat de zittende president, Yoweri Museveni, 73, zich opnieuw kandidaat kan stellen in 2021. President Museveni is al voor 31 jaar aan de macht in het Oost-Afrikaanse land.

Toen meerdere burgers, organisaties en parlementariërs tegen deze actie protesteerden – reageerden de autoriteiten door hardhandig op te treden tegen het maatschappelijke middenveld.

Zonder toegang tot financiële middelen is ActionAid niet in staat om door te gaan met hun belangrijke werk, waaronder hun inzet voor vrouwenrechten, voedselzekerheid en banen voor jongeren. Dit is juist belangrijk door toenemende ongelijkheid en werkloosheid in het land, die veel onrust veroorzaakt.

Dit is niet de eerste keer dat ActionAid het doelwit is in Oeganda. Op 20 en 21 september vielen ongeveer 20 politie- en nationale veiligheidsdienstambtenaren het hoofdkantoor van ActionAid in Kansanga, Kampala binnen. Het aanwezige personeel werd voor enkele uren vastgehouden op het kantoor terwijl de politie de bedrijfsruimte doorzocht. Ze namen een aantal documenten, persoonlijke mobiele telefoons en bedrijfslaptops in beslag. De politie viel ook twee kantoren van lokale ActionAid partners binnen.

De directeur van ActionAid Oeganda, Arthur Larok en financieel directeur, Bruno Ssemaganda, werden daarna op 10 en 11 oktober op het Kampala politiebureau ontboden voor ‘een gesprek en een verklaring’. Ondanks dat ze allebei werden vrijgelaten zonder aanklacht, kwam ActionAid er later achter dat hun grootste bankrekeningen waren afgesloten. Ook de persoonlijke bankrekeningen van een aantal personeelsleden zijn afgesloten.

Acting Secretary General of ActionAid, Chris Kinyanjui:
“We maken ons zeer veel zorgen over de intimidatie waar het ActionAid Oeganda personeel mee geconfronteerd wordt. We zijn ongerust over de invloed die dit zal hebben op het welzijn van onze staf en we zijn uiterst bezorgd dat dit een impact zal hebben op het belangrijke werk dat we doen in het land om gemarginaliseerde mensen die in armoede leven te ondersteunen.”

De politie claimt dat ActionAid Oeganda is betrokken bij illegale activiteiten. Maar ActionAid gelooft dat de politie-inval , het verhoor en het bevriezen van bankrekeningen onderdeel zijn van het hardhandig optreden van de autoriteiten tegen legitieme weerstand om de leeftijdsgrens in de grondwet niet aan te passen, zodat de zittende president voor onbepaalde tijd  aan de macht blijft.

ActionAid blijft zich inzetten voor het ondersteunen en versterken van Oeganda’s maatschappelijk middenveld en blijft vechten voor rechtvaardigheid en democratie.

 
Een van de vele boerinnen in Oeganda die dankzij training en support van ActionAid beter voor haar rechten op kan komen en meer voedsel kan produceren.

Chris Kinyanjui voegt toe:
“Iedere Oegandees moet het recht hebben om zijn mening uit te spreken voor of tegen zaken van die voor hen van nationaal belang zijn. De acties die de overheid neemt in deze zaak komen neer op het criminaliseren van tegengeluid en dit is tegen zowel Oegandese als internationale wetgeving.”

Wat kunnen wij in Nederland doen?
Het is belangrijk dat wij ook als Nederland pal voor mensenrechten en democratie blijven staan. Dit staat gelukkig in het regeerakkoord en wij roepen de Nederlandse overheid dan ook op zich in te blijven zetten voor de ruimte van maatschappelijke organisaties en de vrijheid van meningsuiting wereldwijd, inclusief in Oeganda. Ook de vele Nederlandse bedrijven en investeerders in Oeganda kunnen een positieve bijdrage leveren aan dit debat door zich uit te spreken voor het belang van mensenrechten.

 

  • Bestuurslid ActionAid Oeganda wint German Africa Prize 2017

    Lees meer
  • Bankrekening ActionAid Oeganda weer vrijgegeven

    Lees meer