Home - Actueel - Mensenrechten - Bankrekening ActionAid Oeganda weer vrijgegeven

Bankrekening ActionAid Oeganda weer vrijgegeven

ActionAid verdedigt vrijheid van meningsuiting en beschermt mensenrechtenverdedigers overal ter wereld. In oktober kregen onze collega’s in Oeganda echter zelf te maken met een repressieve overheid toen het kantoor werd overvallen en personeel urenlang werd vastgehouden. Niet veel later ontdekten ze dat hun bankrekening was afgesloten.
 

De officiële aanklacht luidt ‘betrokkenheid bij illegale activiteiten’, maar vermoedelijk speelt kritiek op een grondwetswijziging mee. Door de presidentiële leeftijdsgrens van 75 jaar af te schaffen zou Museveni, die al 31 jaar aan de macht is, zich opnieuw kandidaat kunnen stellen.

Onze collega’s en diens supporters en partners, bij wie eveneens invallen hadden plaatsgevonden, togen vervolgens naar de rechtbank om de rekening weer vrij te geven. En met succes! Sinds half januari is er weer toegang tot financiële middelen –  cruciaal voor belangrijke werk op het gebied van armoedebestrijding en mensenrechten in Oeganda.

Bestuurslid ActionAid Oeganda wint German Africa Prize 2017

Lees meer