Home - Actueel - Belastingontwijking - Paradise Papers: De impact op vrouwen

Paradise Papers: De impact op vrouwen

Afgelopen week lekten 13,4 miljoen documenten uit die laten zien in welke mate grote bedrijven belasting ontwijken, de zogeheten #ParadisePapers. Via brievenbusfirma’s in belastingparadijzen is het mogelijk voor bedrijven om hun zaken in het geheim uit te voeren en geld weg te sluizen. Nederland speelt als belastingparadijs nr.3 in de wereld een grote rol bij internationale belastingontwijking.
Belastingontwijking raakt ons allemaal. Het geld wordt namelijk afgetapt van publieke diensten. Vooral vrouwen in ontwikkelingslanden worden hard getroffen. Op verschillende manieren krijgen zij elke dag te maken met  het probleem van belastingontwijking.
 

Belastingontwijking en onderwijs

Als er niet genoeg geld tot de beschikking is voor onderwijs zijn meisjes de eersten die van school gehaald worden. Over de hele wereld zijn er nog 263 miljoen kinderen die niet naar school gaan en de meerderheid van hen zijn meisjes. Dit heeft een grote impact op het leven van meisjes. Elk jaar dat een meisje naar school gaat, wordt haar kans op aanzien met 20 procent vergroot. Meisjes die zeven jaar onderwijs gevolgd hebben, trouwen gemiddeld vijf jaar later dan meisjes die niet zijn onderwezen. Hoewel steeds meer gemeenschappen in ontwikkelingslanden inzien dat onderwijs voor meisjes belangrijk is, zal er zonder subsidies geen verandering plaatsvinden.

 

Belastingontwijking en veilige steden

Op  het moment dat regeringen niet genoeg geld hebben om te investeren in publieke diensten zoals de politie, openbaar vervoer of straatverlichting, wordt de kans op een veilige stad verkleind. Hierdoor neemt de kans op geweld tegen vrouwen toe. Dit heeft negatieve gevolgen voor de gelijkheid tussen man en vrouw.

Belastingontwijking en gezondheidszorg

In ontwikkelingslanden zijn vrouwen vaak aan huis gebonden om te zorgen voor de zieken. Mede door belastingontwijking hebben ziekenhuizen niet de middelen om alle zieken op te nemen. Voor vrouwen zijn goede ziekenhuizen extra belangrijk, omdat zij door seksueel geweld vaak complicaties oplopen zoals seksuele overdraagbare aandoeningen of onveilige geboortes en abortussen. Het gebrek aan ziekenhuizen is voor de gezondheid van vele vrouwen daarom een groot probleem

 

Transparantie vergroten voor eerlijke belastingen

Door belastingontwijking  lopen ontwikkelingslanden jaarlijks zo’n 200 miljard dollar mis. ActionAid strijdt voor een wereldwijd belastingsysteem dat eerlijk is. Om dit te bereiken moet de Nederlandse regering haar invloeden gebruiken om ten eerste de transparantie te vergroten. Binnen deze transparantie wordt duidelijk gemaakt hoeveel winst bedrijven maken en hoeveel belasting zij per land betalen. Alleen door middel van transparantie kan een eerlijke economie ontstaan.