Home - Actueel - Mensenrechten - Bestuurslid ActionAid Oeganda wint German Africa Prize 2017

Bestuurslid ActionAid Oeganda wint German Africa Prize 2017

De bestuursvoorzitter van ActionAid Oeganda, Nicholas Opiyo (37), is bekroond met een belangrijke prijs op het gebied van mensenrechten, de German Africa Award. Hij won de prijs voor zijn dappere strijd voor mensenrechten in Oeganda.
Nicholas Opiyo wint German Africa Award

Nicholas groeide op te midden van wrede gevechten tussen het regeringsleger en de Lord’s Resistance Army (LRA), een rebellengroep die berucht is vanwege het gebruik van kindsoldaten, terreur en seksslavernij. Hij moest lange afstanden lopen om ontvoering door de LRA te voorkomen. Zijn zus werd ontvoerd en werd verscheidene jaren vastgehouden door de rebellen, alvorens te ontsnappen.

Door deze moeilijke jeugd heeft Nicholas een passie ontwikkeld voor de verdediging van mensenrechten, onder meer door zijn rol in het verwerpen van de beruchte Anti-Homoseksualiteit Act van 2013 en zijn gepassioneerde betrokkenheid bij ActionAid.

Nicholas won de prijs op het moment dat de bankrekening van ActionAid Oeganda door de autoriteiten was afgesloten, als vermoedelijke reactie op kritiek op een grondwetswijziging. In zijn dankwoord zei hij: “Als we toestaan dat de leeftijdsgrens wordt opgeheven, zal president Museveni ongetwijfeld dezelfde kant op gaan als Robert Mugabe. Ook hij gebruikt alle mogelijke middelen om aan de macht te blijven, inclusief het manipuleren van verkiezingen.”

Lees ook: German Africa prize winner: ‘There are grave rights violations in Uganda’