Home - Actueel - Veilige steden - Nieuw ActionAid-onderzoek: De veiligheid van vrouwen in de stad

Nieuw ActionAid-onderzoek: De veiligheid van vrouwen in de stad

Hoe veilig voel jij je in de stad? ActionAid deed onderzoek naar de veiligheid van vrouwen in 10 verschillende wereldsteden en publiceert vandaag de resultaten in het rapport Whose City?
Wereldwijd voelen veel vrouwen zich niet veilig in steden. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 60 procent van de Canadese vrouwen bang is fysiek of seksueel geweld als ze ‘s avonds alleen op straat loopt. En dat beperkt zich niet tot Canada. Uit een rapport van UN Women uit 2017 blijkt dat 2 op de 3 vrouwen wereldwijd in aanraking komt met geweld. De helft van hen heeft zelfs dagelijks met geweld te maken!
Safe Cities Rapport bevestigt geweld tegen vrouwen op straat.
Ninive Lorraine uit Brazilië voert samen met ActionAid campagne voor veilige steden voor vrouwen. © ActionAid

10 wereldsteden onder de loep

‘’Whose City?” evalueert de veiligheid van vrouwen in steden in tien verschillende landen: Bangladesh, Brazilië, de Democratische Republiek van Congo (DRC), Jordanië, Liberia, Nepal, Nigeria, Senegal, Zuid-Afrika en Zimbabwe. De landen werden beoordeeld op de dagelijkse ervaring van vrouwen met lichamelijk en seksueel geweld. Daarnaast is er gekeken naar zaken zoals wetgeving om geweld tegen vrouwen aan te pakken, en de mate waarin het openbaar vervoer een protocol tegen geweld handhaaft. Ook is onderzocht in hoeverre er rekening wordt gehouden met vrouwen bij de planning en ontwikkeling van steden.

Van de tien landen scoorden Bangladesh, de DRC en Liberia het hoogst als het gaat om geweld tegen vrouwen. Hoewel de meeste landen wel wetgeving hebben omtrent geweld tegen vrouwen, scoren alle landen alsnog vrij hoog wat betreft geweld tegen vrouwen. Nepal is het enige land waarin het openbaar vervoer een protocol handhaaft tegen geweld. Uit dit alles blijkt dat er wereldwijd nog veel vooruitgang kan worden geboekt wat betreft de bescherming van vrouwenrechten in publieke ruimtes inclusief het openbaar vervoer.

Eerlijke belastingen voor betere vrouwenrechten

Vorig jaar publiceerde ActionAid het rapport “Freedom to Move” dat het belang van veilig openbaar vervoer voor vrouwen benadrukt en de noodzaak voor de aanpak van belastingontwijking aantoont om vrouwenrechten beter te kunnen beschermen. Belastingontwijking kost ontwikkelingslanden miljarden per jaar; geld dat essentieel is om te investeren in goede publieke diensten zoals veilig openbaar vervoer.

Vrouwen aan de (teken)tafel

Naast eerlijke belastingen is het ook belangrijk dat de stem en ervaring van vrouwen wordt meegenomen bij het plannen van de openbare infrastructuur en zaken zoals straatverlichting en open vervoer. Zonder adequate inspraak zal het geweld tegen vrouwen niet verminderen.

In 2016 gingen regeringen akkoord met de ‘’new urban agenda’’ voor het creëren van duurzame steden in het kader van de agenda voor duurzame ontwikkeling in 2030. Met dit nieuwe rapport willen wij regeringen wereldwijd wijzen op deze agenda en hen vragen nú actie te ondernemen en veilige steden te creëren die de rechten van vrouwen beschermen.

Veilig naar school dankzij straatverlichting

Ninive (22) woont in de sloppenwijk Heliópolis in São Paulo, Brazilië. Ze studeert Marketing aan een universiteit in het centrum van de stad, waarvoor ze bijna 20 kilometer moet lopen. Ook leert ze kleine bedrijven hoe ze Facebook kunnen gebruiken als marketingmiddel. Hierdoor maakt ze lange dagen en kan ze alleen deelnemen aan avondcolleges. Als ze ’s avonds laat terug naar huis moet lopen, voelt ze zich erg onveilig.

Met behulp van ActionAid hebben vrouwen uit Heliópolis, waaronder Ninive, actie gevoerd voor straatverlichting. Nu is de wijk, als eerste van de stad, geheel verlicht en voelen de vrouwen zich veel veiliger. Ninive is inmiddels een van de actievoerders van ActionAid’s project Veilige Steden voor Vrouwen.

 

Nineve voerde actie voor straatverlichting, waardoor ze zich nu veiliger voelt op straat. © ActionAid