Home - Actueel - Ongelijkheid - Migratie, voedselzekerheid en ontwikkelingssamenwerking

Migratie, voedselzekerheid en ontwikkelingssamenwerking

In de afgelopen jaren heeft een toename aan migratiestromen geleidt tot een hernieuwde focus op grondoorzaken door Europese regeringen. Dit rapport, door ActionAid en het ECDPM, is bedoeld om een aantal simplificaties rond dit debat tegen te gaan en te kijken wat nou echt het samenspel is tussen ontwikkelingssamenwerking, voedselzekerheid en migratie.

Het rapport laat zien hoe ontwikkeling van het platteland en de agrarische sector, naast het verbeteren van voedselzekerheid, kan bijdragen aan de aanpak van grondoorzaken van migratie, maar bijvoorbeeld ook armoede en ongelijkheid, op de lange termijn. Bijvoorbeeld door te investeren in agroecologie en de voedselproductie van kleinschalige boeren. Daarbij is het doel niet het tegengaan van migratie maar het creëren van gepaste alternatieven, zodat migratie niet langer een noodzaak maar een (van de) keuze(s) is.

Daarnaast gaat dit achtergrond paper van het ECDPM (uitgevoerd in opdracht van ActionAid) in op het complexe samenspel tussen ontwikkelingssamenwerking en migratie. Daarbij doen zij aanbevelingen die als leidraad zouden moeten dienen voor toekomstig debat, beleid en actie op dit gebied