Home - Actueel - Ongelijkheid - “Verandering kan!” Constance woont bij een vuilstort en vecht voor verandering

“Verandering kan!” Constance woont bij een vuilstort en vecht voor verandering

Constance Chivatsi woont in Colorado, een gemeenschap net buiten Mombasa in Kenia. Veel inwoners leven vrijwel óp de vuilstort die zich daar bevindt. Ze werkt al sinds 2011 samen met ActionAid om op te komen voor het recht van haar gemeenschap voor een veilige, schone leefomgeving.
In Kenia werkt Constance met ActionAid aan een schonere en veiligere leefomgeving
“Vrouwen worden achtergesteld, onderdrukt. Het zit in de cultuur,” zegt Constance. © Jakob Dall/ActionAid

Schonere leefomgeving

In 2008 richtte Constance de organisatie Usafi ni Uhai op, inmiddels een partner van ActionAid. De organisatie vertegenwoordigt de gemeenschap en lobbyt bij de autoriteiten voor betere omstandigheden op en rond de stortplaats. Zo willen zij nu dat er hekken worden geïnstalleerd rondom de vuilstort. Zonder deze hekken dumpen vrachtwagens hun lading vaak midden op de weg, bij huizen of op gewassen. Dat moet stoppen.

In Kenia steunt ActionAid een gemeenschap bij een vuilstort om voor hun rechten op te komen
Vuilnis wordt vaak op het midden van de weg, bij huizen of op gewassen gedumpt. © Jakob Dall/ActionAid

Spaarprogramma

Daarnaast is Constance lid van een vrouwengroep en een spaarprogramma. Alle leden leggen wat geld in voor het programma. Wanneer een vrouw uit de buurt extra hulp nodig heeft, bijvoorbeeld om gewassen te verbouwen, kan zij daar gebruik van maken.

Successen en de toekomst

“Vrouwen worden achtergesteld, onderdrukt. Het zit in de cultuur,” zegt Constance. Daarom steunt ze andere vrouwen om op te komen voor hun rechten. Ze haalt hoop uit succesverhalen van andere vrouwen zoals Feddis Mbura. Zij is in 2017 verkozen voor de regionale regering van Mombasa.

Wat wil Constance in de toekomst bereiken? “Schone lucht, een schone leefomgeving, een simpel antwoord van de lokale overheid en onderwijs voor kinderen. Het kan! Kijk maar naar Mama Feddis, na haar onderwijs bij ActionAid haalde ze haar middelbare school diploma en nu is ze uitgekozen.”

Samen met ActionAid vecht Constance uit Kenia voor een veilige en schone leefomgeving
Usafi ni Uhai, partnerorganisatie van ActionAid, komt op voor de rechten van de gemeenschap. © Jakob Dall/ActionAid

Help jij mee om vrouwen als Constance te steunen?

Doe mee!