Home - Actueel - Ongelijkheid - Niet gehoord, slecht behandeld & slecht betaald: Gelijke economische rechten voor vrouwen

Niet gehoord, slecht behandeld & slecht betaald: Gelijke economische rechten voor vrouwen

Vrouwen overal ter wereld ondervinden discriminatie, armoede en geweld, simpelweg omdat ze vrouwen zijn. Deze ongelijke positie, oftewel genderongelijkheid, werkt door binnen alle aspecten van hun leven. Dit benadeelt dus ook hun economische positie, bijvoorbeeld of ze een goede baan kunnen vinden en een eerlijk salaris. Deze ongelijke economische positie is niet alleen oneerlijk voor vrouwen en in strijd met mensenrechten, het ondermijnt ook duurzame ontwikkeling en het realiseren van de duurzame doelen (SDGs).

In deze publicatie legt onze collega Kelly uit wat economische rechten zijn. Bijvoorbeeld het recht op eerlijk werk, het recht op gelijke betaling of het recht op land of adequate huisvesting. Dit zijn de rechten die vooral vrouwen die in armoede leven vaak moeten missen. Vrouwen die discriminatie ondervinden vanwege andere aspecten van hun identiteit – zoals leeftijd, religie of etniciteit – hebben vaak te maken met nog grotere barrières voor het realiseren van deze rechten. Kelly gaat ook in op de gevolgen zijn van ongelijke economische kanse voor vrouwen en waarom het zo belangrijk is dat hier een einde aan komt. Ook komen mogelijkheden tot verbetering aan bod.

Over de auteur

Kelly Groen is Junior Beleids– en Campagnemedewerker bij ActionAid Nederland. Ze werkt op de thema’s vrouwenrechten, gendergelijkheid en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Door middel van lobby en campagnes zet ze zich in voor een beter beleid van de Nederlandse overheid ten behoeve van duurzame ontwikkeling en mensenrechten in ontwikkelingslanden. Voordat Kelly bij ActionAid kwam werken studeerde ze Politicologie en Ontwikkelingssamenwerking en liep ze stage bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Neem contact op met Kelly

Beleid – en Campagnemedewerker

020-5206210

kelly.groen@actionaid.org

Help vrouwen een betere toekomst op te bouwen

Klik hier!