Home - Actueel - Duurzame aarde - Succesproject in Sierra Leone

Succesproject in Sierra Leone

Uit diverse onderzoeken blijkt dat armoede structureel kan verminderen door mensen te begeleiden bij het opzetten van een onderneming. De winst storten ze terug in een zogenaamde leenbank, waarmee ze anderen weer kunnen helpen. ActionAid maakt al geruime tijd van deze methode gebruik, zo ook in Sierra Leone. Onze focus ligt daarbij op vrouwengroepen, hier ‘mother’s clubs’ geheten, omdat we daarmee tegelijk de positie van vrouwen versterken. Jane Glogbor is een van de deelnemers: “Dankzij ActionAid kunnen we een beter leven opbouwen, voor ons zelf en onze kinderen.”
 
Het project in Sierra Leone draagt bij aan meerdere doelen, niet alleen het tegengaan van ondervoeding, maar ook aan beter onderwijs, gezondheidszorg en de empowerment van vrouwen – en daarmee hun veerkracht. © Jonathan Bundu/ActionAid

 

Twee jaar na de ebola-uitbraak lag de focus van Sierra Leone bij de wederopbouw van de economie en minder bij de gemeenschappen, die door de ziekte totaal ontwricht waren. De meerderheid van de bevolking, met name die op het platteland, is voor hun dagelijks levensonderhoud afhankelijk van de landbouw. Maar door ebola kwam dat tot stilstand, met voedseltekorten als gevolg.

Een startkapitaal

In lijn met het regeringsbeleid voert ActionAid hier nu een project uit dat de levens van mensen een nieuwe impuls heeft gegeven. Door zaden en knollen te verstrekken, kunnen mensen weer voedsel verbouwen en hun gezin voeden. Door daarnaast ook landbouwtrainingen te geven, wordt de opbrengst gemaximaliseerd. Zo ontdekten de vrouwen dat aardappels meer rendabel zijn dan rijst, en dat de vraag ernaar groot is. Daarom plantten ze wat extra, inmiddels al meer dan 2 hectare.

Spaarcollectief

Een zak aardappelen brengt op de lokale markt SLL 120.000 ($15) op. Onderdeel van het project is dat de vrouwen zich verenigen in een spaarcollectief, waaruit leningen worden verstrekt. “Voor belangrijke, dringende uitgaven, zoals schoolgeld of medische kosten, kunnen we nu een lening krijgen,” vertelt deelneemster Jane.

Meerdere doelen

In aanvulling op landbouw ondersteunt ActionAid hen ook met vee. “Door risicospreiding kunnen de vrouwen meer inkomen generen, en dat vervolgens weer in het spaarcollectief investeren,” vertelt Peter Abdulai, programmamedewerker bij ActionAid in Sierra Leone. “De kennis die ze opdoen kunnen ze aan andere vrouwen overdragen. Zo werken we aan meerdere doelen. Niet alleen aan het tegengaan van ondervoeding, maar ook aan het vergroten van het aantal kinderen dat onderwijs krijgt, betere toegang tot gezondheidszorg en de empowerment van vrouwen – en daarmee hun veerkracht.”