Home - Actueel - Ongelijkheid - “De positieve resultaten motiveren mij om te blijven vechten tegen meisjesbesnijdenis”

“De positieve resultaten motiveren mij om te blijven vechten tegen meisjesbesnijdenis”

In de regio West Pokot, Kenia, komt meisjesbesnijdenis nog veel voor. Maar wat vroeger nog als normaal werd gezien gebeurt nu niet meer zonder slag of stoot. Het gevaarlijke ritueel wordt bestreden door het Komesi Women’s Network: een groep lokale vrouwen die samen de strijd tegen meisjesbesnijdenis aan zijn gegaan.
In Kenia steunt ActionAid vrouwen om meisjesbesnijdenis tegen te gaan
Margaret Lolinganyang werd besneden en uitgehuwelijkt toen ze 10 jaar uit was. Nu strijdt ze zelf tegen meisjesbesnijdenis. “De positieve resultaten motiveren mij om te blijven vechten voor vrouwenrechten, zodat zij niet dezelfde ellende hoeven doormaken en hun dromen wél kunnen waarmaken.” © Catherine Mbiti/ActionAid

Van huisvrouw naar leider

Eén van de leiders is Margaret Lolinganyang (57). Ze was zelf nog maar net 10 jaar toen haar ouders haar lieten besnijden en haar uithuwelijkten. Ze had graag naar school gewild, maar moest werken op de boerderij.

In 2007 werd ActionAid bij haar in de buurt actief. Door de inwoners van haar gemeenschap werd Margaret verkozen als contactpersoon. Samen met ActionAid zorgde ze ervoor dat zoveel mogelijk leiders en vrouwen hielpen met het opzetten van diverse projecten. In die tijd kon Margaret veel cursussen volgen, bijvoorbeeld over vrouwelijk leiderschap en seksuele gezondheid.

Actie tegen meisjesbesnijdenis

In 2009 bleek uit onderzoek van ActionAid dat 95% van de vrouwen in de regio analfabeet was, en datzelfde percentage besneden was. De Komesi groep stelde zich ten doel om beide problemen aan te pakken. “Omdat hier veel vrouwen zijn die de meisjes besnijden, besloten we deze vrouwen te benaderen,” zegt Margaret.  “Als we hen kunnen overtuigen om te stoppen, kan besnijdenis tot een einde komen. Dus zijn we als Komesi team van deur tot deur gegaan om 15 vrouwen thuis te bezoeken. Ze waren allemaal bereid om te stoppen en samen met ons openlijk deze praktijken als schadelijk te veroordelen.”

In Kenia steunt ActionAid vrouwen om meisjesbesnijdenis tegen te gaan
De Komesi groep overtuigde al 15 vrouwen die meisjes besnijden om hiermee te stoppen. © Catherine Mbiti/ActionAid

Klein begin, groots resultaat

In de afgelopen 7 jaar heeft de Komesi groep meer dan 2.000 vrouwen en 1.000 meisjes getraind in vrouwelijk leiderschap en seksuele gezondheid. Daarnaast gaven ze voorlichting in 500 mannen. Het is Margaret, in samenwerking met ActionAid, zelfs gelukt vrouwen op de lokale radio te krijgen om voor het einde van de besnijdenissen te pleiten. Inmiddels hebben zijn al meer dan 20.000 mensen overtuigd en gemobiliseerd.

Margaret zelf gaat door met haar strijd: “Ik heb een manier gevonden om mijn gemeenschap te veranderen en te strijden voor een einde aan meisjesbesnijdenis. De positieve resultaten motiveren mij om te blijven vechten voor de rechten van vrouwen en meisjes, zodat zij niet dezelfde ellende hoeven doormaken en hun dromen wél kunnen waarmaken.”