Home - Actueel - Duurzame aarde - Klimaatverandering - “De discussies binnen de vrouwengroep verbeteren het leven in het dorp”

“De discussies binnen de vrouwengroep verbeteren het leven in het dorp”

Een goede oogst, ondanks klimaatverandering. Daar werken de vrouwen in het Senegalese Bady iedere dag keihard voor. Dat is hard nodig, want er valt steeds minder regen waardoor de voedselvoorziening gevaar loopt. Samen met ActionAid Senegal bouwen de vrouwen ook aan een sterkere positie in hun gemeenschap. Want een sterkere positie voor vrouwen betekent verbetering voor het hele dorp.
In Senegal ondersteunt ActionAid vrouwengroepen die gezamelijke groententuinen onderhouden
In Senegal ondersteunt ActionAid vrouwengroepen die gezamenlijke groentetuinen onderhouden. © Teresa Anderson/ActionAid

Nieuwe graanpers

Vol trots staat de Senegalese Coumba Cisse naast een stenen fundament op een centraal plein in Bady, Tambacounda. Op deze plek komt straks een gloednieuwe elektrische graanpers. Het zal de vrouwen van het dorp enorm veel tijd besparen. De dichtstbijzijnde graanpers is nu namelijk nog kilometers lopen. “Het was dat hele eind lopen of het graan met de hand persen,” vertelt ze.

Coumba heeft de graanpers zelf bij de burgemeester geregeld. Een dappere daad voor de anders zo verlegen vrouw. “Eerder durfde ik echt niet zomaar op mensen af te stappen,” lacht ze. Sinds Coumba deel uitmaakt van de vrouwengroep die ActionAid Senegal hier oprichtte, heeft ze echter geleerd om het heft in eigen handen te nemen.

Met klimaatverandering om leren gaan

In de vrouwengroep bespreken de lokale vrouwen wat hen bezighoudt. Via de REFLECT-methode delen ze ervaringen en gaan ze samen op zoek naar oplossingen voor dingen waar ze tegenaan lopen. Zoals het gebrek aan regenwater. Het bebouwen van het land in deze stoffige en droge regio is namelijk een behoorlijke uitdaging. “Dit jaar kwam de regen pas laat en was al vroeg weer voorbij,” legt Coumba uit.

Samen vinden de vrouwen manieren om slimmer in te spelen op de onvoorspelbare omstandigheden die klimaatverandering met zich meebrengt. Niet alleen door een eigen graanpers te regelen, maar ook door meer diverse gewassen te kiezen en alternatieve landbouwtechnieken toe te passen. “Zo gebruiken we nu natuurlijke in plaats van kunstmatige pesticides en compost in plaats van chemische producten. Dat scheelt ook nog eens veel geld,” zegt Coumba. En het land? Dat ligt er zachter en vochtiger bij dan ooit te voren. “We weten nu dat we ook een oogst kunnen hebben met weinig regen,” glundert ze.

In een gemeenschappelijke groentetuin experimenteren de vrouwen van Bady met de nieuwe technieken. “Zo kunnen we van elkaar leren en vergroten we ook nog eens onze opbrengst,” vertelt Coumba trots.

Verandering dankzij de vrouwengroep

Ook Talan Sagna, het dorpshoofd van Bady, is blij met het ActionAid project. “De discussies binnen de vrouwengroep verbeteren het leven in het dorp,” beaamt hij. Hij is te spreken over de manier waarop het project zich op vrouwen richt: “Als de vrouwen er baat bij hebben, profiteert het hele gezin ervan.”

Coumba ziet de toekomst in ieder geval vol vertrouwen tegemoet. “Het project heeft ons geleerd dat we de klimaatverandering aan kunnen. Zolang wij onze krachten bundelen, kunnen we ons leven verbeteren!” Concludeert ze met een brede lach.