Home - Actueel - Vrouwenrechten - #16DaysOfActivism: In actie tegen geweld tegen vrouwen

#16DaysOfActivism: In actie tegen geweld tegen vrouwen

25 november is de Internationale Dag tegen het Geweld tegen Vrouwen. Het is ook de aftrap van het wereldwijde initiatief #16daysofactivism dat eindigt op Human Rights Day (10 december). Elk jaar komen mensen wereldwijd 16 dagen lang in actie tegen geweld tegen vrouwen. Dit jaar is het thema: stop geweld tegen vrouwen op de werkvloer.
Bopha werkt in een kledingfabriek in Cambodja.
Bopha werkt in een kledingfabriek in Dangkor in Cambodja. De leef- en werkomstandigheden zijn slecht. Ze werkt lange uren en loopt groot risico om beroofd of verkracht te worden als ze ’s avonds laat in het donker naar huis moet. Foto © Savann Oeurm/ActionAid

Wereldwijd krijgt maar liefst 1 op de 3 vrouwen (!) in haar leven te maken met geweld. Thuis, op straat en op het werk. Vooral in de kledingindustrie is dit een groot probleem. Verbaal geweld komt veel voor en er is een hoog risico op verkrachting en misbruik. Maar ook (armere) vrouwen die op het platteland wonen en werken, zijn door hun achtergestelde positie kwetsbaar voor (huiselijk) geweld en landroof.

Enkele feiten & cijfers

  • 25%

    van geweld op het werk vindt plaats in de zorgsector

  • 60%

    van de textielarbeiders in Bangladesh heeft geweld gezien of ervaren

  • 49%

    van de Nederlanders heeft te maken gehad met een vorm van seksuele intimidatie

Join the #16DaysOfActivism

ActionAid zet zich in voor de bescherming van vrouwen en richt zich op de onderliggende oorzaken van scheve machtsverhoudingen en economische ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Daarom vragen wij extra aandacht voor dit thema tijdens de #16days. Op social media delen bekende influencers 16 dagen lang hun ervaring met geweld op het werk. Deel hun bericht, óf je eigen verhaal met de hashtag #16days of #16daysof activism.

Liever persoonlijk contact? Meld je dan aan als campaigner en zet 8 december alvast in je agenda!

Om deze video te bekijken moeten de marketing-cookies geaccepteerd zijn.

Cookie-instellingen beheren