Home - Actueel - Vrouwenrechten - #16days: Hoe een vakbond geweld aanpakt in India

#16days: Hoe een vakbond geweld aanpakt in India

Pushpa is één en al vechterslust. De ogen van de 40-jarige vrouw uit Chennai, India, stralen als ze vertelt over haar werk. Want naast huishoudster is ze ook actief om collega’s te verenigen in vakbonden om zo hun rechten op te eisen. En dat is hard nodig.
 

Pushpa heeft al veel meegemaakt in haar leven. Als de jongste van vijf en enige dochter hielp ze al op jonge leeftijd haar moeder met huishoudelijke taken. Daarnaast werkte ze ook nog als huishoudster bij andere families. Hierdoor had ze geen tijd om te studeren, en moest ze school al vroeg opgeven. Ze trouwde met een man die haar fysiek misbruikte en toen ze een baby kreeg raakte ze in de financiële problemen. Pushpa kwam niet in aanmerking voor (betaald) ouderschapsverlof en werd gedwongen om snel weer aan het werk te gaan.

Haar leven veranderde toen ze in 2007 in contact kwam met een lokale activist van de National Movement of Domestic Workers (NDWM). Deze partner van ActionAid India mobiliseert huishoudelijk personeel om zich te verenigen in een vakbond. Pushpa begreep meteen dat ze via de vakbond kon strijden voor de rechten van huishoudelijk personeel en werd lid.

Via het NDWM-programma kon Pushpa haar leiderschapsvaardigheden verbeteren en kreeg ze juridische kennis. Haar visie op arbeidsrechten werd enorm verrijkt en ze kreeg de mogelijkheid om prominente vrouwelijke leiders bij haar strijd te betrekken. Pushpa groeide uit tot een krachtige verdediger van arbeidsrechten en zelfs tot penningmeester van de vakbond.

Vandaag de dag werkt Pushpa ook parttime voor de NDWM. “Ik richt me momenteel op het mobiliseren van huishoudelijk personeel,” vertelt ze. “Het doel is om hen te verenigen in een coöperatie, zodat ze hun krachten kunnen bundelen en hun economische onafhankelijkheid en zelfredzaamheid een boost kunnen geven.” Ze organiseert publieksbijeenkomsten en begeleidt verscheidene ongeorganiseerde sectoren bij het indienen van aanvragen en nota’s bij overheidsinstanties. Op die manier helpt ze de vakbondsleden om gemakkelijker toegang te krijgen tot sociale voorzieningen en diverse subsidieprogramma’s van de staatsoverheid.