Home - Actueel - Vrouwenrechten - #16days: Moureen bestrijdt geweld in Malawi

#16days: Moureen bestrijdt geweld in Malawi

In Malawi krijgt één op de vijf vrouwen voor haar achttiende te maken met (seksueel) geweld. Zo ook Moureen Phiri. Ze besloot actie te ondernemen en startte, samen met andere slachtoffers, een online campagne om geweld tegen vrouwen te stoppen.
 

Moureen verloor haar vader toen ze drie jaar was, en verliet op haar veertiende haar ouderlijk huis om haar familie te helpen. “Ik werd op dat moment bijna de kostwinnaar van het gezin,” vertelt ze. Omdat Moureen zelf met HIV leeft werd ze vrijwilliger bij een organisatie die mensen met HIV en aids ondersteund. Ze vertelt: “Bij deze organisatie leerde ik hoe belangrijk het is om de behandeling serieus te nemen. Ook waren de meeste personeelsleden fijn gezelschap. Ik voelde me bijna thuis.”

Onder de indruk van haar vastberadenheid en toewijding, moedigde het personeel Moureen aan om focuspersoon te worden. Op die manier mobiliseerde ze vrouwen en meisjes met HIV om toegang te krijgen tot een medische behandeling. Een mooie rol, maar helaas van korte duur. Na twee maanden begon haar leidinggevende seksuele toespelingen te maken: “Hij betastte en zoende me, tegen mijn wil in.”

Moureen vertrok een paar weken later, omdat ze er niet langer veilig kon werken. Een triest, maar niet ongewoon verhaal voor talloze vrouwen die op het werk te maken krijgen met seksueel geweld. Gelukkig had Moureen haar strijdlust nog. Ze sloot zich aan bij andere meisjes die werk wilden maken van het verdedigen van hun rechten.

Ze zette een online campagne op om meisjes en vrouwen in het hele land te mobiliseren om incidenten van geweld op de werkplek te melden, onder de #ndilulura en #Iwontbesilent hashtags. Moureen: “De campagne is een platform om daders te rapporteren en tot verantwoording te roepen.”

De campagne helpt ook om vrouwen die seksueel geweld hebben meegemaakt in contact te brengen met hulpverlening, zoals medische behandeling, sociale en psychologische ondersteuning en juridische hulp. De campagne wordt gesteund door ActionAid Malawi.

Tijdens de #16daysofactivism eisen we een einde aan geweld tegen vrouwen op de werkvloer. Doe ook mee!