Home - Actueel - Vrouwenrechten - #16days: “Uit angst voor uitzetting doen de vrouwen vaak geen aangifte”

#16days: “Uit angst voor uitzetting doen de vrouwen vaak geen aangifte”

Marta Arboleta komt uit Colombia, maar woont al jaren in Spanje. De eerste zes jaar werkte ze als huishoudster, waar ze regelmatig geconfronteerd werd met discriminatie en geweld. Als immigrant had ze niet dezelfde rechten als andere werknemers, waardoor ze constant meer gevaar liep.
 

“De samenleving beschouwt huishoudelijk werk niet als iets waardevols,” zegt Marta. “Wij moesten een maand of 15 dagen van te voren aangeven wanneer we wilden stoppen, maar de werkgever kon ons eruit gooien wanneer ze maar wilden. Je komt letterlijk op straat te staan omdat we geen recht hebben op werkloosheidsuitkering.”

Dankzij deze scheve machtsverhoudingen worden vrouwen zoals Marta gedwongen om slecht betaald werk aan te nemen. Ze werkte bijvoorbeeld meer dan veertien uur per dag voor slechts zeshonderd euro per maand! Veel vrouwen hebben deze omstandigheden geïnternaliseerd volgens Marta. Ze hebben het gevoel dat ze het verdienen om zo behandeld te worden omdat ze hun families hebben verlaten. En werkgevers denken dat ze alles kunnen maken, want uit angst voor uitzetting doen de vrouwen vaak geen aangifte.

Toen Marta werkte als huishoudster volgde ze in het weekend een studie. Inmiddels is ze farmaceutisch technicus. Marta wijst erop dat veel huishoudelijk personeel hoger onderwijs volgt: “We moeten die mythe van huishoudelijk personeel als ‘arme vrouwen’ uitbannen. Dat is het beeld dat we niets weten, dat we geen opleiding hebben en dat we alleen uit andere landen komen om schoon te maken.”

Ze is boos over het (seksuele) misbruik dat plaatsvindt binnen de sector. Daarom is ze naast haar baan vicevoorzitter van de vereniging SEDOAC (Active Domestic Service). Deze vereniging biedt een opleidings- en workshopruimte met cursussen, zodat huishoudelijk medewerkers hun rechten kennen en kunnen eisen dat hun arbeidsvoorwaarden hetzelfde worden als die van andere banen. Daarnaast is de vereniging een ontmoetingsplek waar ideeën gedeeld worden en dient het als een netwerk waar vrouwen elkaar kunnen ondersteunen om hun rechten te verdedigen.