Home - Actueel - Vrouwenrechten - #16days: Zíj maakt jouw H&M-kleding

#16days: Zíj maakt jouw H&M-kleding

 
Savan uit Cambodja werkt in de kledingindustrie. De fabriek waar ze al sinds 1998 werkt produceert voornamelijk kleding voor de H&M. Ze geeft aan dat de werkomstandigheden er zwaar zijn. “Ik heb vanaf het begin te maken gehad met geweld op de werkvloer,” zegt ze. “Er werd op mij gescholden, ik kreeg weinig betaald en moest veel onbetaalde overuren werken. Het was echt een pijnlijke periode.”

CENTRAL, een partnerorganisatie van ActionAid, gaf in haar omgeving trainingen over rechten op de werkvloer en arbeidswetten in Cambodja. Na het volgen van zo’n training werd Savan actief lid van een lokale vakbond en werd ze zelfs benoemd tot voorzitter.

 

Zó maken wij productieketens eerlijker

Lees meer >>

Haar werkgever was hier niet van gediend en ontsloeg haar in mei 2016 toen erachter kwamen dat ze actief was voor de vakbond. Savan accepteerde dat niet. Gesteund door CENTRAL en ActionAid stapte ze naar de Bemiddeling en Arbitrage Raad. Het oordeel van de raad was duidelijk, de fabriek moest Savan weer aannemen en het gemiste loon terugbetalen. Ondanks dit oordeel weigerde de werkgever haar weer aan te nemen en boden ze Savan alleen geld aan.

Hier ging Savan niet mee akkoord. Samen met CENTRAL besloot ze stappen te nemen op internationaal niveau door H&M te benaderen. Na een lange campagne gaf H&M toe en moest de fabriek Savan weer aannemen. Op 25 oktober 2016 kon ze eindelijk weer terugkeren naar haar werk met een tweejarig contract. Ook ontving ze 1000 dollar aan gemist loon.