Home - Actueel - Duurzame aarde - Landrechten - Deze Oegandezen protesteerden met succes tegen gewelddadige landuitzettingen

Deze Oegandezen protesteerden met succes tegen gewelddadige landuitzettingen

Landuitzettingen zijn een groot probleem in Oeganda. Tijdens zo’n uitzetting worden mensen, vaak met geweld, van hun land verdreven en dakloos achter gelaten. Dit gebeurde ook in 2013 in de Kyangwali provincie toen 60.000 mensen hardhandig werden uitgezet om meer plaats te maken voor een vluchtelingenkamp. De inwoners accepteerden dit niet en kwamen, met steun van ActionAid, in actie.
Een van de verwoeste huizen bij de landuitzettingen in Kyangwali, Oeganda.
In Kyangwali, Oeganda, werden 60.000 mensen in 2013 met geweld van hun land verdreven. Daarbij werden vele huizen zoals deze verwoest. © Solidarity Uganda

Gewelddadige uitzettingen

In de jaren ’60 huurde de Oegandese overheid land in de Kyangwali provincie om een vluchtelingenkamp voor Rwandese vluchtelingen op te zetten. Vanaf dat moment hebben zowel Rwandese vluchtelingen als nationale Oegandezen vreedzaam in het gebied samengeleefd.

Op 20 augustus 2013 werd het land in de Kyangwali provincie echter door de overheid geclaimd, om het vluchtelingenkamp te kunnen uitbreiden. Meer dan 60.000 inwoners zijn daarbij met geweld door het leger en de politie van het land verdreven. Huizen en tuinen werden daarbij verwoest en maar liefst 27 mensen, waaronder vrouwen en kinderen, kwamen om het leven.

Protest van de inwoners

ActionAid stond in voor de inwoners van de Kyangwali provincie en gaf trainingen in geweldloos verzet. Door deze trainingen konden de inwoners tegen de landuitzetting opstaan. Ze protesteerden bij het kantoor van de premier van de Oegandese regering en marcheerden ruim 200 kilometer om een petitie tegen landuitzetting te overhandigen aan het Oegandese parlement. Hoewel de mars door Oegandese veiligheidstroepen werd gestopt, wisten enkelen toch het parlement te bereiken om de petitie te overhandigen.

Als gevolg van deze beweging heeft het parlement in november 2018 besloten om de uitbreiding van het vluchtelingenkamp onmiddellijk stop te zetten. Een groot succes!