Home - Actueel - Vrouwenrechten - Overwinning voor medewerkers Yves Rocher

Overwinning voor medewerkers Yves Rocher

Het internationale beauty merk Yves Rocher ontsloeg 132 Turkse medewerkers, voornamelijk vrouwen, van Flormar omdat ze opkwamen voor hun rechten en zich organiseerden in een vakbond. Door campagnes van ActionAid Frankrijk en SumOfUs samen met de voormalige medewerkers geeft de cosmeticagigant nu toe en betaalt de medewerkers compensatie.

Opkomen voor mensenrechten

De medewerkers werden in mei 2018 ontslagen omdat zij hun rechten wilden beschermen. Dit deden ze door zich te organiseren in een groep. ActionAid Frankrijk en SumOfUs steunden de oneerlijk ontslagen medewerkers in hun zoektocht naar rechtvaardigheid en compensatie. Vrijheid van vereniging is een fundamenteel mensenrecht volgens de internationale conventie van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Dit maakt het extra wrang omdat de vrouwen enkel opkwamen voor hun rechten.

Compensatie

De compensatie bestaat uit 16 maanden salaris. Deze afspraak is gemaakt na een petitie van 180.000 handtekeningen en bijeenkomsten die werden gehouden in heel Frankrijk sinds het massale ontslag in mei. Na een publieke campagne en onderhandelingen tussen de werknemers, Flormar en het moederbedrijf Yves Rocher werd op 8 maart 2019, Internationale Vrouwendag, een verklaring ondertekend.

Overwinning

Deze overwinning van de Flormar werknemers is een groot succes. Het laat solidariteit zien van alle werknemers die strijden voor hun rechten en de erkenning daarvan. Helaas toont dit ook aan dat arbeidersrechten nog lang niet altijd en overal worden gerespecteerd.

Deze campagne is onderdeel van een wereldwijde vrouwenrechtencampagne van ActionAid in meer dan 30 landen voor een economie die werkt voor vrouwen, voor eerlijke handel en decent work. Stay tuned voor acties en events in Nederland!