Home - Actueel - Duurzame aarde - Coming up: Onderhandelingen Mensenrechtenverdrag in Genève

Coming up: Onderhandelingen Mensenrechtenverdrag in Genève

Binnenkort vinden in Genève onderhandelingen plaats voor een belangrijk mensenrechtenverdrag. Voorafgaand praat ActionAid, samen met mensenrechtenactivisiten uit Zambia, Zuid-Afrika en Guatemala, je alvast bij over dit verdrag. Van Groningen tot Limburg tot Den Haag: wij komen naar je toe!
Petitie ActionAid: stop mensenrechtenschendingen door multinationals

Van 14 tot 18 oktober 2019 vindt de (vijfde) onderhandeling voor de Binding UN Treaty on Business and Human Rights plaats in Genève, Zwitserland. Ofwel: het bindende VN-verdrag voor bedrijfsleven en mensenrechten.

Een hele mond vol, maar wel een heel belangrijk verdrag: kort gezegd kan het mensenrechtenschendingen door bedrijven voorkomen en tegengaan. Ook staan slachtoffers met het verdrag juridisch sterker en kunnen ze aanspraak maken op compensatie. Vooral voor vrouwen is dit belangrijk, omdat ze toch al vaak weinig rechten hebben. Dit verdrag biedt dé kans om weerstand te kunnen bieden aan multinationals en andere grote bedrijven, bijvoorbeeld als die hun land in beslag nemen.

Je zou verwachten dat dit verdrag alleen maar voorstanders kent. Toch is dat niet het geval: Europa stribbelt tegen, en zelfs de Nederlandse overheid is terughoudend in het zich proactief en positief inzetten.

Hoewel de onderhandelingen nog niet tot een afgesproken verdrag zullen leiden, kunnen we er wel voor zorgen dat politici niet wegkomen met loze beloftes of het eindeloos uitstellen van daadkrachtige beslissingen.

Daarom riepen we een petitie in het leven en nemen we deel aan bovengenoemde onderhandeling in Genève. Dat doen we niet alleen, maar samen met activisten uit Zambia, Zuid-Afrika en Guatemala. Want ook in Nederland willen we druk uitoefenen op de overheid om zich in te zetten voor dit verdrag. Daarom brengen we voorafgaand aan de onderhandelingen een bezoek aan Groningen, Limburg en Den Haag. Join us!