Home - Actueel - Duurzame aarde - Mijnbouw - Speakertour: maak kennis met onze mensenrechtenactivisten!

Speakertour: maak kennis met onze mensenrechtenactivisten!

Van 14 tot 18 oktober 2019 vindt de (vijfde) onderhandeling voor de Binding UN Treaty on Business and Human Rights plaats in Genève, Zwitserland. ActionAid is erbij om zich uit te spreken voor het verdrag, samen met mensenrechtenactivisten uit Zambia, Zuid-Afrika en Guatemala. Voorafgaand aan deze week vragen we alvast aandacht voor dit belangrijke verdrag met een speakerstour van Groningen tot Limburg tot Den Haag. Join us!

Gaswinning in Groningen

Samen met activisten uit mijnbouwgemeenschappen uit Zambia, Zuid-Afrika en Guatemala gaan we in gesprek met getroffen Groningers over de gaswinning in Leermens, Groningen.

Aansluitend vindt ’s avonds een storytelling event plaats in Groningen. Wil jij hier bij zijn en meteen horen hoe de activisten de dag hebben ervaren? Dat kan!

Wat: Storytelling event: ‘Feminists Unite against Bad Business’

Waar: Groninger Forum

Datum: dinsdag 8 oktober 2019

Tijd: 19.00 – 21.00 uur

Bestel je tickets >>

 

 

Wie zijn erbij?

  • Juvience Chalwe en Goodbye Chinyama uit Zambia zijn actief in mijnbouwgemeenschappen die het slachtoffer werden van multinationals Glencore en Vedanta.
  • Sifiso Senzo Dladla uit Zuid-Afrika werkt namens ActionAid samen met partnerorganisatie Women Affected by Mining United in Action (WAMUA). Dorothy Matlhogonolo Mochware woont in een mijnbouwgemeenschap en is actief voor WAMUA.
  • Geisselle Vanessa Sanchéz Monge uit Guatemala werkt als mensenrechtenactivist aan misstanden in de palmindustrie.

Kolenmijnen in Limburg

In Kerkrade, Limburg gaan we in gesprek met voormalige mijnwerkers en vakbondsleden over de gevolgen van het sluiten van de kolenmijnen en hoe een just transition eruit kan zien. Aansluitend vindt ’s avonds een storytelling event plaats in Maastricht. Wil jij hier bij zijn en meteen horen hoe de activisten de dag hebben ervaren? Dat kan!

Wat: Storytelling event: ‘Feminists United against Bad Business’

Waar: C.V. Landbouwbelang, Maastricht

Datum: woensdag 9 oktober

Tijd: 19.00 – 21.00 uur

Bestel je tickets >>