Home - Actueel - Noodhulp - Overstromingen in Kerala: dit deed ActionAid

Overstromingen in Kerala: dit deed ActionAid

In augustus 2018 kreeg de Indiase staat Kerala te maken met het zwaarste regenseizoen in 100 jaar. Hevige overstromingen kostten aan meer dan 500 mensen het leven. Ruim een miljoen mensen waren op de vlucht voor het stijgende water en kwamen vast te zitten in tijdelijke opvangkampen. ActionAid kwam mede dankzij steun van onze donateurs in actie. Hiermee wist ActionAid India al meer dan 4.300 huishoudens in Kerala te bereiken met voedsel, schoon water en tijdelijk onderdak.
 

De enorme regenval veroorzaakte hevige overstromingen en modderstromen in Kerala. ActionAid was er vroeg bij en mobiliseerde een noodhulpteam. Zij werkten samen met gemeenschappen in de vier meest getroffen gebieden om te bedenken wat zij nodig hadden.

Directe hulp

Door de enorme ravage was er een schrijnend tekort aan voedsel, schoon water, eigenlijk aan alles. Ruim 1.600 gezinnen ontvingen voedselpakketten met o. a rijst, peulvruchten en olie, en keukengerei. Ook zorgde ActionAid voor schoon water door waterreinigers en watertanks in gemeenschappen en op basisscholen te installeren. Hier konden bijna 350 gezinnen gebruik van maken. De watertanks werden overgedragen aan lokale bestuurders, die voortaan verantwoordelijk zijn voor het bijvullen.

ActionAid deelde aan 800 families matrassen en stretchers uit en hielp bij de reparatie van 30 huizen van vaak alleenstaande vrouwen en kwetsbare gezinnen.

Om te zorgen dat kinderen toch naar school konden blijven gaan, zorgde ActionAid voor onderwijsmaterialen, zoals schriften, boeken en etuis. Ook stelden we onderwijsbeurzen voor 10 meisjes beschikbaar.

Wederopbouw

In verschillende regio’s hielp ActionAid bij de bouw van scholen en dorpscentra, waar dorpsbewoners bijvoorbeeld terecht kunnen voor medisch advies. Om de positie van vrouwen te versterken en hen te ondersteunen in het voorzien van hun levensonderhoud werden er samen met regionale bestuurders, 25 vrouwennetwerken opgericht. Deze netwerken ontvingen verschillende landbouwtrainingen, bijvoorbeeld over het kweken van kruiden. Ook kregen ze bij de start van dit project ieder een stuk grond aangewezen om de kruiden te kweken en andere gewassen te verbouwen.

Vrouwen krijgen de leiding tijdens noodsituaties. Ook in Kerala na de overstromingen.
Vrouwelijk leiderschap rode draad

Zoals in veel noodsituaties geeft ActionAid vrouwen de leiding. Zo ook in Kerala. ActionAid mobiliseerde vrouwen die zorgden voor de inventarisatie van wie wat nodig had, de verdeling van hulpgoederen en het verstrekken van coupons aan families. Door vrouwen de leiding te geven, wordt er vaker aan de specifieke behoeften van vrouwen en moeders gedacht, hebben zij een stem in de wederopbouw en staan ze sterker binnen hun gemeenschap waardoor hun positie ook op lange termijn verbetert.