Home - Doe mee - Campagnes - Noodfonds

Geef om slachtoffers van rampen

Ieder jaar weer zijn 300 miljoen mensen slachtoffer van rampen. De grootste groep daarvan zijn vrouwen en kinderen in armoede. Van het ene op het andere moment zijn ze alles kwijt. ActionAid laat deze mensen niet aan hun lot over. We geven directe hulp en kijken hoe we de impact van toekomstige rampen kunnen beperken. Dit werk financieren we met ons noodfonds.
 • 300 mln

  mensen zijn ieder jaar slachtoffer van rampen.

 • 1/3

  van Bangladesh en Nepal zijn overstroomd.

 • 15 jaar

  geleden is het dat Nepal werd getroffen door extreme regenval.

1/3 van Bangladesh onder water

Shikah Rani Shil woont in Bangladesh en raakte tijdens de recente overstromingen alles kwijt. “Mijn huis, vee en al mijn andere bezittingen zijn weggespoeld. Ik moest naar een opvangcentrum maar dat staat nu ook onder water. Elke dag hebben we honger omdat er geen voedsel is of andere hulp. Als er niet snel hulp komt, dan overleven we het niet.”

Extreme regenval heeft grote delen van het noorden en oosten van Bangladesh onder water gezet. In sommige van deze gebieden is dit al de tweede of derde overstroming sinds het begin van het regenseizoen in juni. Veel gebieden zijn van de buitenwereld afgesneden door dijkdoorbraken en verwoeste wegen.

Volgens regeringsbronnen stijgt het water van de rivieren nog steeds. Als het water niet zakt of zelfs verder stijgt, zullen de omstandigheden voor mensen nog verder verslechteren door gebrek aan schoon water, sanitaire voorzieningen en voedsel. Ook liggen ziektes op de loer, die zich door het water sneller zullen verspreiden.

"Als er niet snel hulp komt, dan overleven we het niet." © ActionAid

Zo besteden we het geld uit het noodfonds

 • 50% gaat naar directe hulp. Bij een ramp is er geen tijd om te wachten op ingezameld geld. Dankzij ons noodfonds kunnen we binnen 72 uur in actie komen, om te zorgen voor o.a. voedsel, water en onderdak. Onze speciale aandacht gaat uit naar afgelegen gebieden, waar hulp anders te laat komt. Juist op die plaatsen is ActionAid met haar programma’s vaak al jaren actief.
 • 35% gaat naar preventie. We wapenen gemeenschappen tegen natuurgeweld. Zo geven we training in klimaatbestendige landbouw en werken we nauw samen met vrouwen die de gemeenschap goed kennen en gewend zijn ver vooruit te denken.
 • 15% gaat naar beter beleid. ActionAid steunt gemeenschappen met voorlichting en training, zodat ze zelf beter rampenbeleid kunnen afdwingen bij overheden op lokaal, nationaal en zelfs internationaal niveau. Ook werken we aan een goede samenwerking met overheden en andere hulporganisaties bij het verlenen van noodhulp.

Steun ons noodfonds

Doneer

Vrouwen leiden noodactie in Kenia

Luijah werkt al 10 jaar voor ActionAid Kenia. Tijdens de extreme droogte in de zomer van 2017 coördineerde zij het Food for Assets programma waarmee ActionAid ongeveer 1.800 gezinnen kon bijstaan met voedselhulp. “Het voelt goed om coördinator in mijn gemeenschap te zijn”, zegt Luijah. “Ik zie veel positieve veranderingen. Door dit programma krijgen vrouwen meer aanzien binnen de gemeenschap. Zij beslissen over het voedsel. Ze voelen zich sterker en beter in staat om voor hun gezin te zorgen.”

Bij ActionAid staan vrouwen centraal, ook bij noodsituaties. Vrouwen zijn vaak de eersten die in actie komen tijdens rampen. Ook hebben zij de lokale kennis en sociale netwerken die van levensbelang zijn tijdens een humanitaire respons. Daarnaast spelen vrouwen een belangrijke sleutel bij de oplossingen op lange-termijn. Vrouwen als Luijah hebben als boerin veel kennis van het land, de gewassen en de beste aanpak bij aanhoudende droogte of overstromingen. ActionAid zorgt dat hun stem wordt gehoord en centraal staat in alle programma’s.

"Vrouwen hebben nu meer aanzien binnen het gezin." ©ActionAid

ActionAid komt in actie bij rampen:

 • Rohingya's in Bangladesh

  Nadat duizenden Rohingya's in 2017 vluchtten naar Bangladesh gaf ActionAid noodhulp aan meer dan 66,000 mensen.

 • Orkaan Matthew in Haïti

  Sinds orkaan Matthew in 2016 Haïti trof, heeft ActionAid 58.000 mensen geholpen, met name in de afgelegen gebieden.

 • Vluchtelingencrisis in Griekenland

  In Griekeland organiseerde ActionAid 3.803 sessies voor traumaverwerking voor vluchtelingen.

 • Hongersnood Kenia

  In Kenia hielpen we 130.000 mensen die in 2017 werden getroffen door extreme droogte met voedsel en water.

 • Aardbeving Nepal

  In Nepal vingen we in 2015 na de aardbeving 7.000 gezinnen op in tijdelijke opvangcentra. Ook zorgden we voor 50 noodscholen.

Geef voor mensen in nood

Doneer

Teken de petitie!

 

Duurzame energie? JA! Maar niet ten koste van vrouwenrechten!

Ik steun de petitie »

Pagina aangepast op 8 maart 2019