Home - Actueel - Duurzame aarde - Een ecologische ramp in Brazilië – maar vrouwen vechten terug

Een ecologische ramp in Brazilië – maar vrouwen vechten terug

Bij ontbossing in Brazilië denk je al snel aan de Amazone, maar ook de Cerrado, een gebied dat 20 procent van Brazilië beslaat, heeft te maken met ontbossing, watervervuiling en vermindering van biodiversiteit. Door de komst van grote bedrijven dreigen lokale vrouwen hun levensonderhoud te verliezen. Toen de ‘kokosnootbreeksters’ in opstand kwamen, kregen ze te maken met geweld en doodsbedreigingen. ActionAid steunt deze dappere vrouwen.
© Repórter Brasil
Om de Cerrado en hun positie te beschermen, hebben de Braziliaanse kokosnootbreeksters zich verenigd in de beweging MIQCB, die duurzaamheid en gendergelijkheid promoot. Inmiddels kregen ze al 17 gemeenten zover om speciale wetgeving aan te nemen ter berscherming van de babussa! © Repórter Brasil

Oorspronkelijk strekte de biodiverse Cerrado zich uit tot wel 1.280.000 km2 – een gebied groter dan Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland bij elkaar. Inmiddels is echter zo’n 52 procent van de Cerrado aangetast door landbouwactiviteiten en veehouderij. Traditionele beplanting als de babassu- en de buritipalmbomen maken plaats voor grootschalige soja- en eucalyptusplantages en veeteelt. Niet alleen brengt dit het gehele ecosysteem aan het wankelen, het heeft ook desastreuse gevolgen voor de lokale bevolking. Vooral de traditionele levenswijze van de zo’n 300.000 ‘kokosnootbreeksters’ in de Mata dos Cocais (“kokosnootbos”) staat onder grote druk.

Geweld & seksuele intimidatie

De afgelopen jaren zijn veel palmbomen gekapt of verdwenen achter de hoge hekken van de nieuwe landeigenaren. Door het wegvallen van natuurlijke waterbronnen, moeten vrouwen steeds meer kilometers maken om water en buritipalmbomen te vinden. In hun strijd om tóch hun bron van inkomsten te behouden, worden ze geconfronteerd met seksuele intimidatie, geweld en doodsbedreigingen. Ook worden ze regelmatig gedwongen te betalen voor het verzamelen van kokosnoten.

ActionAid helpt: speciale wetgeving

Om de Cerrado en hun positie te beschermen, hebben de vrouwen zich verenigd in de MIQCB (Movimento Interestadual de Mulheres Quebradeiras de Côco Babaçu). Deze beweging promoot gendergelijkheid en duurzaamheid en heeft tot nu toe 17 gemeenten zover gekregen om speciale wetgeving aan te nemen ter berscherming van de babussa. ActionAid Brazilië ondersteunt de beweging en zet zich in om ook het Brazaliaanse congres over te halen om het gebied te beschermen.