Home - Actueel - Ongelijkheid - “We eisten als vrouwen onze plek binnen het lokale noodcomité op”

“We eisten als vrouwen onze plek binnen het lokale noodcomité op”

Er is veel veranderd in het dorp van de Keniaanse Marceline sinds ze leidster van het noodcomité werd. De regio waar Marceline woont, Merafa, wordt geteisterd door droogte en hongersnood. Ze zag dat vrouwen vaak achtergesteld werden tijdens noodhulp activiteiten en vond dat het zo niet langer verder kon. Na een training van ActionAid kwam ze in actie.
Dankzij een training van ActionAid is Marceline nu een leider binnen haar gemeenschap in Kenia
Dankzij een training van ActionAid is Marceline nu een leider binnen haar gemeenschap in Kenia. © Jefferson Munya/ActionAid Kenya

Bij het huis van Marceline is het een komen en gaan van buurtbewoners. Massaal kloppen ze bij haar aan voor advies. Als voorzitter van het lokale noodcomité is de 41-jarige Marceline een rolmodel voor haar gemeenschap. Als geen ander laat ze zien dat vrouwen heel goed een leiderschapspositie op zich kunnen nemen, iets wat voorheen niet altijd als vanzelfsprekend gezien werd.

Marceline woont in Merafa, een dorp in een van de meest afgelegen delen van het Keniaanse Kilifi County. ActionAid is hier actief om de desastreuze gevolgen van de droogte in het gebied tegen te gaan. Tot nu toe bereikte de noodhulp van ActionAid al zo’n 940 huishoudens en zo’n 3500 schoolkinderen in de regio. Ook werden al meer dan 1000 vrouwen en meisjes voorzien van hygiëne-pakketten met daarin items als ondergoed, zeep en maandverband.

Het verhaal van Marceline begint bij haar deelname aan een van de trainingsprojecten van ActionAid in buurland Tanzania. Hier leerde ze over gendergelijkheid en vrouwelijk leiderschap. “De training bracht mij veel,” blikt Marceline terug. “Toen ik weer thuiskwam had ik de kennis in huis om vrouwen in mijn gemeenschap te mobiliseren. Samen eisten we onze plek binnen het lokale noodcomité op en startten we een netwerk om geweld tegen vrouwen en meisjes te monitoren.”

Gelijke toegang tot noodhulp

Haar rol als voorzitter van het noodcomité heeft veel impact op de situatie van vrouwen in Merafa. “Eerder maakten veel mannen in het comité misbruik van hun positie,” legt een van Marceline’s bezoeksters uit. “Tijdens het uitdelen van voedsel vroegen ze vrouwen om seksuele gunsten. Bovendien werden onze meisjes in tijden van droogte nóg jonger uitgehuwelijkt.” Een andere inwoonster vult aan: “Sinds Marceline voorzitter is, hebben vrouwen eerlijke toegang tot de hulpmiddelen van het noodcomité.”

Inmiddels bestaat het lokale noodcomité uit 15 vrouwen en 3 mannen. Het comité, dat onder andere een weerkalender opstelde om beter voorbereid te zijn op toekomstige droogte, is een stuk transparanter geworden. De besteding van noodfondsen is nu inzichtelijk voor alle bewoners.

Scholing en financiële onafhankelijkheid

De charismatische Marceline is tevens actief betrokken bij een Cash for Work project van ActionAid in Merafa. Voor het project mobiliseerde ze 340 vrouwen en 60 mannen om een waterreservoir te vullen met ontzilt water. Zo’n 600 huishoudens kunnen straks vertrouwen op deze watervoorraad.

Dankzij een training van ActionAid is Marceline nu een leider binnen haar gemeenschap in Kenia
Ongeveer 600 huishoudens hebben straks toegang tot water dankzij het waterreservoir. © Jefferson Munya/ActionAid Kenya

“Via het Cash For Work project bereiken we ook kwetsbare en arme vrouwen,” vertelt Marcelina. Ze is trots op het project. De deelnemers kregen betaald om mee te doen waardoor veel vrouwen financieel onafhankelijk werden en hun kinderen naar school konden sturen. Ook startten meerdere vrouwen eigen ondernemingen met het verdiende geld.

Hoewel de aanhoudende droogte hiermee bepaald niet uit de wereld is, is Marceline positief gestemd: “We blijven hopen dat het volgende seizoen beter wordt en we zijn erg dankbaar voor de steun van ActionAid.”