Home - Actueel - Duurzame aarde - Klimaatverandering - COP25 eindigt teleurstellend

COP25 eindigt teleurstellend

COP25 in Madrid eindigde afgelopen zondag teleurstellend, met weinig tot geen vooruitgang op het gebied van financiële steun aan landen die nu al worden getroffen door klimaatverandering.

Terwijl er in Zuidelijk Afrika 45 miljoen mensen bedreigd worden door intense droogte en er wereldwijd cyclonen, overstromingen en branden woeden, hebben de rijkste landen die het meest verantwoordelijk zijn voor de klimaatcrisis – onder leiding van de VS – de onderhandelingen gebruikt om de ambitie terug te schroeven en vooruitgang te blokkeren.

 
Adori (13) uit Kurigram (Bangladesh) moet sinds de overstromingen in 2019 door het water waden om naar school te kunnen gaan. © ActionAid 

ActionAid’s klimaatexpert Harjeet Singh, die bij de COP aanwezig was, vertelt: “Deze onderhandelingen eindigden met een sterk gevoel van déjà vu. De VS hebben weer hun zin gekregen door manipulatie. Ze kwamen hier met slechte intenties, om alleen hun eigen belang en dat van de grote, vervuilende industrieën te beschermen.

Terwijl grote branden en cyclonen toenemen, staan de rijke landen met hun armen over elkaar. Ze weigeren over de brug te komen met geld en nieuwe systemen die zo hard nodig zijn om ontwikkelingslanden te beschermen, en te helpen met herstel na klimaatrampen.

De besluiten op deze COP bieden alleen intenties, werkgroepen en netwerken, iets wat jaren geleden al opgezet had moeten worden. Echte klimaatactie ontbreekt. De resultaten van COP25 schieten volledig te kort om mensen te helpen die nu al worden getroffen door klimaatrampen – terwijl zij er het minst aan hebben bijgedragen.”

ActionAid blijft zich inzetten voor climate justice, samen met de mensen die nu al gevolgen van de klimaatcrisis ondervinden.