Home - Actueel - Vrouwenrechten - Opkomen voor anderen; is dat nog van deze tijd?

Opkomen voor anderen; is dat nog van deze tijd?

Geloven dat alles mogelijk is als je maar hard werkt, kansen pakt en het leven dapper in durft te duiken. Met veel oog voor anderen, hart op de juiste plek én ergens voor op mijn tong. Het resultaat van mijn opvoeding laat zich gemakkelijk samenvatten. Twee liefdevolle ouders met oneindig geloof in (en voldoende lichte druk op) mij, effenden de weg, wezen op kansen en mogelijkheden, op rechten, maar zeker ook op verantwoordelijkheden en plichten. En leerden mij op eigen benen, eigen keuzes te maken en daar vol voor te gaan en op te vertrouwen.
Jannelieke Aalstein
Jannelieke Aalstein is sinds november 2019 directeur van ActionAid Nederland. © ActionAid


En dus…
Het heeft even geduurd voordat ik me ten volle realiseerde dat het veel vrouwen, hier in Nederland maar bovenal in de rest van de wereld, niet gegeven is zo op te groeien. Zij zijn niet omringd door mensen die in hen geloven, die hen gelijk en eerlijk behandelen en gelijke kansen bieden. Door mensen die naast hen staan, mee dromen, adviseren, helpen en hun eigen kracht en ideeën versterken.
Leidde dat altijd tot de beste keuzes? De makkelijkste route? Zonder hobbels of kleerscheuren? Zeker niet. Al was het maar omdat “zelf doen!” en “buiten de lijntjes kleuren” ook onderdeel van mijn favoriete modus operandi bleken te zijn. Door binnen de lijnen de stroom te volgen, verander je de wereld niet. Maar door de altijd aanwezige back-up én het simpele “wij geloven in jou”, waren de hobbels altijd lager dan gedacht en het licht aan het eind van de tunnel snel weer vrolijk en stralend.

Sinds een maand mag ik directeur zijn van deze prachtige mensenrechtenorganisatie: ActionAid Nederland.  Onderdeel van een beweging die wereldwijd actief is in meer dan 45 landen. Zij aan zij, samen met voorvechters van een eerlijke en duurzame toekomst. Met dappere mensen die een vuist maken tegen onrecht, ongelijkheid en armoede en die net als mijn organisatie en ik, heilig geloven in (het creëren van) gelijke kansen voor iedereen.

Vrouwenrechten

Vrouwen en hun rechten staan centraal in ons werk. Want niet alleen in Nederland is echte gelijkheid soms nog ver te zoeken. Vrouwen worden overal ter wereld nog altijd harder getroffen. Miljoenen van hen krijgen geen eerlijke kansen, worden achtergesteld en buitengesloten of krijgen te maken met geweld, simpelweg omdat ze vrouw zijn. Terwijl juist vrouwen vaak een katalysator voor verandering kunnen zijn. En bovendien een drijvende kracht in het terugdringen van honger en armoede. Dé veranderaars, in nu nog overwegend patriarchale systemen en werelden.

ActionAid steunt lokale vrouwengroepen die zich inzetten voor vrouwenrechten in India
ActionAid steunt vrouwen wereldwijd om op te komen voor hun rechten. © Nicola Bailey/ActionAid

Dáárom ondersteunen we vrouwen, hun gemeenschappen en bewegingen. Om goed onderlegd op te komen voor hun rechten, binnen hun gemeenschap, richting overheden en bedrijven. Om een onderbouwde vuist te maken tegen onrecht, hun rechten te claimen of bijvoorbeeld een eigen inkomen te verdienen.  Door goed te luisteren, kennis te delen en training, versterken we de (leiderschaps-)positie van vrouwen. We willen de wereld eerlijker maken. Echt gelijk. Niks meer dan dat. En doen dat samen met dappere frontrunners en changemakers.

Is dat nog steeds nodig dan?

Ja! Want zelfs in 2020 worden mensenrechten wereldwijd nog altijd op grote schaal en grof geschonden. Dan gaat het om bijvoorbeeld de oneerlijke verdeling van macht, rechten en middelen, misbruik van land en grondstoffen, (geen) toegang tot de civic space en de effecten van belastingontwijking door bedrijven. Of kijk naar klimaatrampen: degenen die het minst hebben bijgedragen aan de oorzaken, worden vaak het hardst getroffen door de effecten van onrecht en ongelijkheid. En zo verandert de wereld op de lange termijn nooit. Onacceptabel!

Benieuwd

Het voelt daarom als een voorrecht, om hier te werken en nu voor anderen een back-up te zijn en onze krachten te bundelen. Nog altijd en met plezier: buiten de lijntjes en tegen de stroom in. Weldoordacht maar nooit vast geroest. Of zoals de Rotterdamse dichter Derek Otte in één van zijn gedichten zegt: “Terwijl ik zeker weet dat wie durft, zo nu en dan op een wonder stuit. Uit je kaders, de wereld in: bovenkamer in plaats van onderbuik.”

Samen met een gepassioneerd en sterk team uiteraard. En hopelijk ook samen met jou! Want alleen met z’n allen, veranderen we stukje bij beetje de wereld. In deze blogs neem ik je in 2020 graag mee in ons werk, in wat er bij komt kijken, wat we bereiken, waar we tegen aan botsen, wat het lastig maakt maar ook uitdagend. Ik wil graag delen met wie we werken, hoe we werken en waaraan. Want als jij samen met ons opkomt voor anderen, wil je weten wat we doen en hoe dat werkt. Logisch ook.

Power in people will change the world for the better!

Over deze blog

Jannelieke Aalstein geeft je elke maand een blik achter de schermen van ActionAid in een persoonlijke blog. Ze schrijft over wat we doen, hoe we dat doen en vooral: waarom we dat doen.

Neem contact op met Jannelieke

Directeur ActionAid Nederland

020-5206210

jannelieke.aalstein@actionaid.org