Home - Actueel - Noodhulp - Vrouwelijk leiderschap tijdens voedselcrisis in Zuidelijk Afrika

Vrouwelijk leiderschap tijdens voedselcrisis in Zuidelijk Afrika

Zuidelijk Afrika kampt met een enorme voedselcrisis, die ruim 9 miljoen in onder meer Zimbabwe, Zambia, Mozambique en Malawi raakt. Nelia uit Zimbabwe, op de foto hieronder, is een van hen. ActionAid verleent noodhulp en let daarbij specifiek op de veiligheid van vrouwen, die het hardst worden geraakt. Waarom dat is? En hoe ActionAid te werk gaat? Dat lees je hier.
Nelia uit Zimbabwe heeft noodhulp ontvangen van ActionAid tijdens de droogte in Zuidelijk Afrika
Nelia uit Zimbabwe ontving voedselhulp van ActionAid tijdens de droogte in haar land. © Cynthia Matonhodze/ActionAid

Nelia uit Zimbabwe merkt elke dag de gevolgen van de voedselcrisis in haar land: door de extreme droogte van het afgelopen jaar is haar oogst mislukt. Ze eet alleen nog maar wild fruit dat eigenlijk bedoeld is voor de dieren. Haar gezondheid gaat achteruit. Nelia maakt zich enorm zorgen over de toekomst. Doordat de regen uitblijft heeft ze nog niks kunnen zaaien op haar land, waar ze normaal van kan eten én wat geld mee kan verdienen. Daarnaast had ze altijd wat extra inkomen door haar geiten, maar van de zes is er nog maar eentje over. Het is al erg genoeg dat haar kinderen met honger naar school moeten, maar Nelia weet niet hoe ze de schoolkosten straks überhaupt nog kan betalen. Voor nu heeft Nelia maïs, erwten en olie ontvangen van ActionAid. Daar kan ze weer even mee vooruit, maar het blijft een oplossingen voor de korte termijn.

Acute noodhulp

De situatie is zo schrijnend dat ActionAid, in samenwerking met lokale partners, voedsel uitdeelt aan families die het het hardst nodig hebben. Tijdens noodsituaties zoals deze lopen vrouwen extra risico om het niet te overleven, bijvoorbeeld doordat de traditie voorschrijft dat vrouwen als laatste eten. Ook (seksueel) geweld neemt toe. Sommige vrouwen zien zich bijvoorbeeld genoodzaakt om zich te prostitueren in ruil voor voedsel. Dat is onacceptabel. ActionAid besteedt daarom speciale aandacht aan de veiligheid van vrouwen. Door hen de leiding te geven bij alle aspecten van noodhulp, van de verdeling van voedsel en goederen tot de inrichting van een vluchtelingenkamp, komt de hulp terecht bij hen die het echt nodig hebben. Bovendien krijgen vrouwen door deze rol meer status binnen de gemeenschap – ook op de lange termijn.

ActionAid biedt noodhulp in Zimbabwe tijdens ernstige droogte
Joyce (in het gele hesje) is een van de vrouwen die de voedselhulp coördineert. Ze zorgt ervoor dat het eten eerlijk en veilig wordt verdeeld. © Cynthia Matonhodze/ActionAid

Preventieve maatregelen

Levensreddende hulp zoals het uitdelen van voedsel heeft momenteel onze prioriteit, maar biedt geen oplossing voor de lange termijn. Daarom heeft ActionAid ook andere programma’s om vrouwen zoals Nelia te helpen, om een soortgelijke  situatie in de toekomst te voorkomen. Zo krijgen ze training in klimaatbestendige landbouwtechnieken, het verbeteren van waterputten en het zuiveren van water. Door daarnaast vrouwengroepen op te zetten, kunnen zij samen een spaar- en leenstelsel opzetten en zich als gemeenschap wapenen tegen soortgelijke rampen.