Home - Actueel - Vrouwenrechten - Een terugblik op de Women’s March 2020

Een terugblik op de Women’s March 2020

Afgelopen zondag liepen we met duizenden door de straten van Amsterdam om aandacht te vragen voor vrouwenrechten en gendergelijkheid wereldwijd. Dit was net als voorgaande jaren een heel mooi moment om de diverse mensen en organisaties te ontmoeten die zich net als ons inzetten voor een eerlijke en rechtvaardige wereld voor iedereen. Daarnaast zien wij deze dag als een belangrijk moment om de boodschap uit te dragen waar we dagelijks in ons werk mee bezig zijn.

Kon jij er niet bij zijn maar wil je wel weten hoe de dag eruit zag? Of was je erbij en wil je het allemaal nog een keer herbeleven? Bekijk dan de video en lees snel verder!

Allereerst verzamelden we net achter de dam met ActionAid campaigners, medewerkers en iedereen die zich bij ons aan wilde sluiten. Er was tijd om elkaar te leren kennen en te horen waarom iedereen meeliep. En natuurlijk ook tijd om even een paar chants te oefenen!

ActionAid was aanwezig op de Women's March 2020
We verzamelden met vrijwilligers, medewerkers en anderen die met ons mee wilden lopen. Zo leerden we elkaar alvast kennen! © Nils Mollema/ActionAid

 

ActionAid was aanwezig op de Women's March 2020
Vrouwenrechtencampaigner Rachel zorgde ervoor dat iedereen de ‘chants’, pakkende kreten over vrouwenrechten, luidkeels mee kon zingen. © Nils Mollema/ActionAid

Wereldwijd kwamen mensen in actie voor Internationale Vrouwendag. We namen een groepsfoto met iedereen die met ons meeliep, zodat we deze konden delen met vrouwen die over de hele wereld deelnamen aan de Women’s Strike en van betaalde en onbetaalde zorgtaken aan het staken waren.

ActionAid was aanwezig op de Women's March 2020
Een groepsfoto mocht niet ontbreken. © Nils Mollema/ActionAid

 


Dit jaar vroegen we specifiek aandacht voor de klimaatcrisis, want klimaatrechtvaardigheid is niet mogelijk zonder gendergelijkheid. Wij liepen mee in solidariteit met vrouwen in landen die nu al de gevolgen van klimaatverandering voelen en daar het hardst door geraakt worden.

ActionAid was aanwezig op de Women's March 2020 © Nils Mollema/ActionAid
Dit jaar vroegen we aandacht voor de klimaatcrisis. Wist je dat vrouwen in ontwikkelingslanden het hardst geraakt worden door klimaatverandering? © Nils Mollema/ActionAid

 

ActionAid was aanwezig op de Women's March 2020
Duizenden mensen liepen mee om hun stem te laten horen voor vrouwenrechten. © Nils Mollema/ActionAid

 

ActionAid was aanwezig op de Women's March 2020
Veel van de protestborden hebben we samen gemaakt! Loop jij volgend jaar ook mee? © Nils Mollema/ActionAid

 

Veel van de protestborden zijn gemaakt op de donderdag voor de mars. Samen met JMA en Milieudefensie hielden we een lezing over gendergelijkheid en klimaatverandering met Hasna El Maroudi. Daarna gingen we creatief met een zeefdruk aan de slag.

Het was een fantastische dag, iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt: bedankt! Samen met duizenden anderen hebben we laten horen dat er verandering kan én moet komen!