Home - Actueel - Eerlijk zakendoen - Na 19 jaar gerechtigheid in Oeganda

Na 19 jaar gerechtigheid in Oeganda

Na 19 jaar hebben vier gemeenschappen in Oeganda eindelijk compensatie gekregen voor hun afgenomen grond. Dit gebeurde nadat ze in 2001 gewelddadig van hun land waren verdreven om plaats te maken voor een koffieplantage van een Duits bedrijf. Als gevolg was een groot deel van de gemeenschap dakloos, was er een groot voedseltekort en werden veel mensen ziek. ActionAid steunde hen in het rechtsproces.
Kaweri Oeganda
Na een 19 jaar lang durende rechtszaak krijgen de gemeenschappen uit Kaweri hun compensatie.

Wat deed ActionAid?

Dankzij het FGG programma kon ActionAid Oeganda samen met Food First Information en Action Network de gemeenschappen steunen en helpen tijdens het rechtsproces. Zo hielpen ze de gemeenschappen met het verzamelen van getuigenverklaringen. Samen werkten ze aan de zaak om ervoor te zorgen dat de gemeenschappen hun verdiende compensatie zouden krijgen.

Grote teleurstelling

Na 12 jaar behaalde de gemeenschap eindelijk een overwinning: de rechter gaf hen gelijk. Ze zouden volledige compensatie voor hun verloren eigendommen en land ontvangen. Helaas was de vreugde van korte duur omdat de andere partij in hoger beroep ging, waardoor de zaak herzien werd. Dit was een grote tegenslag voor de inwoners uit Kaweri aangezien het proces daardoor nog jaren zou duren.

Een verdiende overwinning

Toch bleven ze vechten. En met succes! Na een langdurig proces werden de gemeenschappen in 2019 beloond met een compensatie voor de geleden schade. Ook werden de kosten van de rechtszaak gedekt. Velen uit de gemeenschap waren ontzettend blij en trots op hun succes. In februari dit jaar konden ze eindelijk de papieren ondertekenen om de compensatie te accepteren. Zo heeft de gemeenschap na 19 jaar alsnog gerechtigheid gekregen.

Benieuwd naar meer verhalen van ActionAid? >>