Home - Actueel - Noodhulp - Stoere meiden in actie tegen corona

Stoere meiden in actie tegen corona

Bangladesh is een van ’s werelds armste en dichtbevolkste landen. ActionAid maakt zich grote zorgen over de gezondheid van de bevolking sinds de komst van het coronavirus. Daarom focust het lokale kantoor zich sinds februari op voorlichting, voedselhulp en hygiënische maatregelen, zoals handwasprogramma’s en het verspreiden van bleekpoeder in smalle straatjes. Natuurlijk in nauwe samenwerking met vrouwen en meisjes van de REFLECT-circles, Child Forum en de  Community Journalist Group. Maak hier kennis met 4 deelnemers: MayHla Prue, Sumona, Sonia en Marufa.

“De lach op hun gezichten is terug”

MayHla Prue (16) is als Chief Child Reporter een van de 14 deelnemers aan de Community Journalist Group, georganiseerd door ActionAid Bangladesh. In maart vond een voorlichtingsbijeenkomst plaats over het coronavirus. “Veel van de mensen in mijn dorp wisten niks over het coronavirus en hoe snel het zich over de wereld verspreidt,” vertelt ze. “Nu wassen ze regelmatig hun handen met zeep, en zorgen voor vitaminerijk voedsel dat goed is gekookt. Ze gaan ook niet zonder goede reden het huis uit, en als ze toch gaan, dragen ze een mondkapje en houden ze afstand van elkaar.”

MayHla vertelt dat de lockdown grote gevolgen had doordat veel mensen niet meer konden werken. Samen met ActionAid zorgde haar groep ervoor dat deze gezinnen noodhulp kregen. “Dat was een grote opluchting, ze waren erg dankbaar voor de hulp. De lach op hun gezichten is weer terug. Ik blijf me ervoor inzetten dat iedereen veilig en gezond blijft.”

“Iedereen gebruikt nu een mondkapje”

Sumona (16) uit Sapahar, Bangladesh, neemt deel aan ActionAid’s Children’s Forum. “Mijn vader is boer en sinds de lockdown heeft hij moeite om mensen te vinden die mee willen helpen met de oogst,” vertelt ze. “Mensen zijn ook bang om naar de markt te gaan. Daarom kan hij zijn groenten nauwelijks kwijt. Er gaan veel geruchten de ronde over het virus en op het platteland, zoals hier, zijn weinig goede dokters en ziekenhuizen. Hij heeft geprobeerd om op andere manieren geld te verdienen, maar tevergeefs. Daarom gaat hij nu toch af en toe naar de markt. Ik maak me veel zorgen over zijn gezondheid.”

Via het Children’s Forum leerde Sumona over het coronavirus. “Tijdens trainingen, gefaciliteerd door ActionAid, heb ik geleerd hoe het coronavirus zich verspreidt, wat de symptomen zijn en wat je moet doen als je besmet bent. Ik heb het verteld aan mijn familie en de mensen om me heen, en zij vertellen het weer aan anderen. Mijn vader vertelde het ook aan andere boeren. Nu gebruikt iedereen een mondkapje, wassen ze regelmatig hun handen met zeep en blijven ze op veilige afstand van elkaar. We zijn ActionAid erg dankbaar voor de steun.”

“Ik herinner mensen eraan om afstand te houden”

Bij het Children’s Forum leren kinderen en jongeren (voornamelijk meisjes) over hun rechten, het belang van onderwijs en waar ze terecht kunnen voor hulp en advies. Toen het coronavirus de kop opstak, verspreidde ActionAid 2000 folders over preventie en werden de jongeren gemobiliseerd om bewustzijn te creëren in de gemeenschap.

“Ik leerde over het coronavirus tijdens een met spoed ingelaste sessie van ons Children’s Forum,” vertelt Sonia (16) uit Ghoraghat. “In de eerste instantie schrok ik toen ik hoorde over de pandemie en het virus, maar na de sessie wist ik dat de ziekte voorkomen kan worden door hygiëne en afstand houden. We hebben ook een telefoonnummer van de overheid gekregen, die we kunnen bellen als iemand symptomen vertoont.”

Sonia is een van de 700 jongeren die een sessie bijwoonden via een Children’s Forum. Na afloop van de informatiebijeenkomst ontvingen de deelnemers zeep, wasmiddel, bleekpoeder en antiseptische vloeistof. Ze leerden hoe ze handen moesten wassen, en alle materialen werden gedesinfecteerd.

“Ik herinner mensen eraan om afstand te houden en een mondkapje op te zetten. In het begin hield niet iedereen zich daaraan, waaronder mijn vader. Hij is buschauffeur, dus hij moest naar zijn werk, maar wilde geen mondkapje op doen. Ik maakte me zo’n zorgen om hem, vooral omdat hij met veel mensen in aanraking komt. Ik vertelde hem dat hij zo niet alleen zichzelf in gevaar brengt, maar ons ook. Nu draagt hij wel een mondkapje en hij doucht zich als hij thuiskomst van het werk. Hij desinfecteert ook zijn busje voordat hij die op onze binnenplaats parkeert. Ik help hem daarbij door schoonmaakmiddel te brengen.”

“Ik ben niet meer bang om ziek te worden”

Marufa (15) nam deel aan een voorlichtingsbijeenkomst van ActionAid. Haar gezin ontvangt voedselhulp. Ze vertelt: “Mijn vader is riksjachauffeur. Hij blijft thuis omdat het heel riskant is om te werken nu. Ik maak me veel zorgen om hem als hij toch gaat, en ben bang dat hij ziek wordt.

Gelukkig krijgen we voedselpakketten van ActionAid. We hebben ook geleerd hoe we onszelf kunnen beschermen tegen het virus. Nu was ik mijn handen met water en zeep, 20 seconden lang, elk half uur. Als ik naar buiten ga, draag ik een mondkapje en handschoenen. Doordat iedereen zo bewust bezig is, heb ik vertrouwen dat we gezond blijven. Ik ben niet meer bang om ziek te worden.”