Home - Actueel - Duurzame aarde - Mijnbouw - VIDEO: In actie tegen mensenrechtenschendingen in Zimbabwe

VIDEO: In actie tegen mensenrechtenschendingen in Zimbabwe

Zimbabwe is rijk aan mineralen zoals goud, koper, kolen, tin, nikkel en diamanten. Deze grondstoffen trekken veel buitenlandse mijnbouwbedrijven aan, die het niet altijd nauw nemen met mensenrechten en het milieu. Daardoor worden veel mijnbouwgemeenschappen getroffen door vervuiling, corruptie en geweld.

De overheid speelt een grote rol in deze corruptie. Op grote schaal worden mensen gedwongen hun huis en grond te verlaten omdat het land verkocht of verhuurd is aan mijnbouwbedrijven. En dat terwijl de bewoners voor hun inkomsten vaak afhankelijk zijn van hun land voor voedsel. Dit treft vooral vrouwen, omdat zij verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de voedselproductie. Zo profiteert de bevolking niet van de overvloed aan grondstoffen en blijven zij arm.

Als onderdeel van de Fair, Green en Global Alliantie steunt ActionAid mensen over de hele wereld die dagelijks te maken hebben met mensenrechtenschendingen en milieuschade. Dat doen we bijvoorbeeld door ons in te zetten voor regelgeving voor bedrijven, handels- en investeringsregels en een beter en eerlijker belastingsysteem.

Wat houdt dit in in de praktijk? Dat we partnerorganisaties zoals ZELA in Zimbabwe steunen, zodat ze mensen in mijnbouwgemeenschappen kunnen helpen om op te komen voor hun rechten. Bekijk bovenstaande video!

Lees meer over de Fair, Green and Global Alliantie

Klik hier