Home - Actueel - Ongelijkheid - Webinars! Alles wat je moeten weten over Climate Justice

Climate Justice webinars

Deze zomer organiseren we een serie van drie inspirerende webinars als onderdeel van onze Climate Justice Summer School. Vraag je je af wat Net-zero emissions zijn en waarom dit ons voorbij de 2 graden opwarming van de aarde kan duwen? Wil je weten hoe mensenrechten, en vrouwenrechten in het bijzonder, zich verhouden tot de strijd tegen klimaatverandering? Laat je voeten rusten van de klimaatmars, maar houd je zomer vol met Climate Justice: Meld je aan voor onze webinars! Let op, i.v.m. buitenlandse gastsprekers zijn de webinars in het Engels.

Why Net Zero is Not zero: False Solutions

Onze sprekers zullen uitleggen hoe overheden en bedrijven het doel van Net Zero gebruiken om dingen mooier te laten lijken dan ze zijn. Teresa Anderson van ActionAid International en een gastspreker tonen ons de do’s en don’ts om het Parijs Akkoord binnen bereik te houden.

Datum: 28 Juli 2021 

Tijd: 19:00 Amsterdam 

What is a Just Transition? Shaping Energy and Food Systems

In een interactieve sessie met onze collega’s Sophie Kwizera en Danny Wijnhoud wordt het concept van Just Transition besproken. Klimaattransities in de landbouwsector kunnen voordelen opleveren voor miljarden mensen – maar kunnen ook enorme negatieve sociaaleconomische gevolgen hebben als ze onvoorzichtig worden doorgevoerd, zoals vervuiling en vrouwenrechtenschendingen. Klimaatactie moet ervoor zorgen dat sociale rechtvaardigheid centraal staat bij de overgang naar energie- en voedselsystemen die alle leden van een gemeenschap ondersteunen, inclusief vrouwen, jongeren en gemarginaliseerde gemeenschappen. Een Just Traansition betekent in het kort dat het vanaf het begin goed moet worden aangepakt.

Datum: 4 Augustus 2021

Tijd: 19:00 Amsterdam

© Sam Reinders/ActionAid

Climate Finance: what is it and how does it work?

In het laatste webinar van onze serie zal onderzoeker Pontus Korsgren spreken over de Nederlandse aanpak van klimaatfinanciering. Brandon Wu van ActionAid USA zal spreken over de internationale kant van klimaatfinanciering; de oorsprong ervan bij de COP en hoe we omgaan met klimaatfinanciering op wereldwijd niveau.

Datum: 18 August 2021

Tijd: 19:00 Amsterdam

© Teresa Anders/ActionAid