Home - Actueel - Ongelijkheid - In deze vijf stappen regelt u uw testament

In deze vijf stappen regelt u uw testament

Wanneer u wilt nalaten aan ActionAid, is het belangrijk om uw wensen vast te leggen in een testament. Met deze vijf stappen weet u zeker dat alles goed geregeld is.
 
© Green Chameleon

Stap 1. Aan wie wilt u nalaten?

U kunt in uw testament meerdere begunstigden benoemen. Zo kunt u naast het begunstigen van uw dierbaren, ook een bedrag nalaten aan ActionAid Nederland. Dat kan op twee manieren:

  • Met een legaat laat u een vastgesteld geldbedrag of bepaalde goederen na. Bijvoorbeeld een schilderij, een huis of sieraden. U kunt zo zelf precies aangeven wat u ActionAid wilt nalaten.
  • Met een erfstelling benoemt u ActionAid als mede-erfgenaam of als enig erfgenaam. U laat een vastgesteld gedeelte (percentage) van uw bezit na, dat na aftrek van alle schulden, kosten en legaten aan ActionAid wordt toebedeeld.

Stap 2. Wie gaat uw nalatenschap afhandelen?

U kunt zelf kiezen wie uw nalatenschap gaat afhandelen. De persoon die dit gaat doen, de executeur, kan een goede vriend of een familielid zijn. U kunt ook de notaris vragen om het executeurschap op zich te nemen.

Stap 3. De notaris maakt uw testament op

Uw testament moet worden opgemaakt door de notaris. U kunt hiervoor een afspraak maken bij een notaris bij u in de buurt. Tijdens dit gesprek bespreekt u uw wensen en de notaris adviseert u over de juridische aspecten. Op basis daarvan maakt de notaris een concept-testament dat u thuis rustig kunt nalezen. U kunt hier zo nodig nog wijzigingen in laten aanbrengen. Als alles naar uw wens is, maakt u een vervolgafspraak om het testament te ondertekenen.

Stap 4: Uw testament wordt vastgelegd door de notaris

De notaris laat het testament registreren in het landelijk Centraal Testamenten Register. Zo kan uw testament na uw overlijden worden gevonden en opgevraagd.

Stap 5: Informeer ActionAid over uw nalatenschap

Laat ons weten dat u aan ons nalaat. Dit is niet verplicht, maar wij vinden het fijn om te weten. Bovendien kunnen we u dan nog meer betrekken bij onze activiteiten, u bedanken of voor evenementen uitnodigen. Zo krijgt u een beter gevoel over datgene waar u later aan bijdraagt.

Wanneer u nalaat aan ActionAid Nederland, dan is uw bijdrage vrijgesteld van erfbelasting. Daardoor komt het hele bedrag ten goede aan de strijd voor gelijkheid.