Home - Actueel - Ongelijkheid - Droogte in Hoorn van Afrika: “Nu eindigt de wereld’’

Droogte in Hoorn van Afrika: “Nu eindigt de wereld’’

Ernstige droogte, chronische watertekorten en de nu stijgende voedsel- en energieprijzen vanwege de oorlog in Oekraïne, brengen gezinnen in de Hoorn van Afrika naar het randje van overleving.
 
De 90-jarige Amina Yusuf uit Somaliland heeft nog nooit zo’n ernstige droogte meegemaakt. © Daniel Jukes/ActionAid

Droogterecords

Negentigjarige Amina Yusuf Cige, die woont in het dorp Xidhinta in Somaliland, heeft twaalf droogtes overleefd, maar zegt dat de huidige situatie de ernstigste is die zij in haar leven heeft meegemaakt.

‘’De droogte heeft ons hard geraakt. We hebben geen water. Brandstof is erg duur. We aten normaal sorghum, rijst, pasta en macaroni. Maar nu hebben we geen geld om deze producten te kopen. We verhongeren,’’ zegt ze.

‘’In het verleden was het hier goed, maar nu eindigt de wereld.’’

De Hoorn van Afrika wordt geconfronteerd met een van de ergste droogterecords met rond de 14 miljoen mensen in Ethiopië, Kenia en Somalië die te maken hebben met ernstige honger en watertekorten.

Oorlog in Oekraïne

Wereldwijde voedselprijzen hadden al recordhoogtes bereikt toen de oorlog in Oekraïne begon, vanwege de impact van de Covid-19 pandemie, klimaatrampen en stijgende energie kosten.

Toen ActionAid eerder deze maand gemeenschappen bezocht in Somaliland, een semiautonoom gebied in Somalië, benadrukten ze de stijgende voedsel- en brandstofprijzen sinds de Russische invasie op 24 februari.

Geweld tegen vrouwen neemt toe

Droogte, ontheemding en groeiende honger verhogen het risico voor vrouwen en meisjes op gender gerelateerd geweld. Hibo Aden, vrouwenrechtenexpert bij ActionAid Somaliland, legt uit dat de situatie zo wanhopig is geworden voor sommige families, dat meisjes gedwongen moeten trouwen in ruil voor voedsel en water.

‘’Vorige maand heeft de regering een evaluatie gedaan over de invloed van de droogte op vrouwen en kinderen. Het bleek dat gender gerelateerd geweld gestegen is met 24%, vooral als het gaat om huiselijk geweld, gedwongen huwelijk en meisjes die moeten stoppen met onderwijs volgen”.

Regen blijft uit

Het heeft niet geregend in Somaliland sinds afgelopen April. Amina Jama Ismail, 40, woont in het dorp Xidhinta met haar acht kinderen ‘’Voorheen was er genoeg regen en water, maar nu is het klimaat veranderd. Iedere keer dat de lente wordt verwacht, wordt het vervangen door droogte.”

“Voedsel en water zijn de belangrijkste benodigdheden, omdat mensen gedwongen worden om maaltijden over te slaan en dorst te lijden.” Ze voegt toe: “Er zijn veel mensen die niet kunnen koken vanavond en vele anderen die geen water kunnen krijgen, omdat de waterbronnen te ver van hen vandaan zijn.”

Gedwongen om te vluchten

Sagal Mohamed Shaheed, 40, is moeder van twee en woont in het Giro-Sumo vluchtelingenkamp. Ze is acht maanden zwanger van haar derde kind. Haar familie werd gedwongen om hun dorp te ontvluchten nadat zij al hun vee kwijt zijn geraakt aan de droogte.

‘’Ons vorige leven was goed. Ik had 100 stuks vee en kreeg melk van mijn vee om te drinken, de kinderen eten te geven of om te verkopen om andere producten te kunnen kopen. We hadden een welvarend leven. Nu is al ons vee weg. Elke ochtend gingen er vijf tot tien dood, totdat ze allemaal omgekomen waren.’’

‘’Elke moeder lijdt wanneer haar kinderen maar één keer per dag eten krijgen en de andere twee keren niets eten. Ik voel het leed elke dag. Ik vraag mezelf af, ‘wanneer worden we uit dit lijden verlost?’ en vele andere moeilijke vragen. Onze behoeften zijn groot, we kunnen niet meer dan één maaltijd per dag betalen en ons onderdak beschermt ons niet voor de zon of de kou.’’

Onevenredig hard geraakt

Meer dan een kwart van de tarwe export in de wereld komt uit Rusland en Oekraïne. Samen zijn deze landen belangrijke exporteurs van granen die cruciaal zijn voor wereldwijde voedselzekerheid.

Gemeenschappen die al te maken hebben met humanitaire crises en klimaatrampen, zoals de Hoorn van Afrika droogte, zullen onevenredig geraakt worden door de stijgende voedsel en benzineprijzen.

ActionAid’s noodhulp teams werken samen met lokale partners om levensreddend voedsel, water en levensonderhoud support te bieden om weerstand op te bouwen tegen klimaatrampen en andere problemen, zoals schommelende voedselprijzen.