Home - Actueel - Ongelijkheid - IMVO voorstel van de Europese commissie moet worden aangescherpt

IMVO voorstel van de Europese commissie moet worden aangescherpt

Het voorstel van de Europese Commissie moet worden aangescherpt om een einde te maken aan de schade die bedrijven toebrengen aan de mensenrechten, het milieu en het klimaat in wereldwijde ketens.

Gemeenschap die wordt omringd door palmolieplantages
Angelina Ba Ical woont in het Alta Verapaz gebied van Guatemala. Ze zegt “Het is een probleem om door palmolieplantages tw worden omringd omdat omdat ze de waterbronnen vervuilen die wij voor ons drinkwater gebruiken. Voordat de palmolieplantages er waren was het water helder. Nu heeft het een gele kleur. Ik weet dat het niet gezond is om te drinken maar heb geen andere keuze.”
Op 23 februari 2022 heeft de Europese Commissie haar voorstel voor een richtlijn over passende zorgvuldigheid voor duurzaamheid bekendgemaakt. Deze richtlijn zou een mijlpaal kunnen betekenen in het verminderen van de negatieve effecten van bedrijven op mens en milieu wereldwijd. Meer dan 220 NGO’s en vakbonden uit de hele wereld verwelkomen het voorstel als een essentiële en langverwachte stap in de richting van een zorgplicht van bedrijven, maatschappelijk verantwoord ondernemen en toegang tot de rechter voor slachtoffers.

Het voorstel kent helaas een aantal grote tekortkomingen die ervoor kunnen zorgen dat de richtlijn niet het gewenste positieve effect heeft. De ondergetekende mensenrechten-, arbeids- en milieuorganisaties en -netwerken roepen het Europees Parlement en de EU-lidstaten op om de tekst aan te scherpen in overeenstemming met wat EU-burgers, werknemers en gemeenschappen die wereldwijd door bedrijfsmisbruiken worden getroffen, luid en duidelijk hebben geëist.