Home - Actueel - Duurzame aarde - Klimaatverandering - De COP27: waarom is deze Klimaattop belangrijk?

De COP27: waarom is deze Klimaattop belangrijk?

De COP27 (de 27ste Conferentie van de Partijen die lid zijn van de VN klimaatveranderingsconventie) is gisteren ceremonieel van start gegaan in Sharm-el-Sheikh, Egypte. Tussen nu en 18 november komen staatshoofden, lobbyisten, activisten en journalisten van over de hele wereld samen om de klimaatcrisis te bespreken.

Je zal waarschijnlijk wel langs hebben zien komen dat activisten in binnen- en buitenland zich aan verschillende kostbaarheden gelijmd hebben of met soep gegooid hebben om een statement te maken vooruitlopend op deze bijeenkomst. Maar wat gebeurt er precies op zo’n top en wat is de uitkomst waar iedereen die het klimaat een warm hart toedraagt op hoopt?

Wat is de COP?

Zoals de lange naam doet blijken is de COP een belangrijke bijeenkomst voor de Verenigde Naties. De meest bekende Klimaattop tot nu toe is nummer 21, waar het Akkoord van Parijs is afgesloten dat landen bindt aan het terugdringen van klimaatverandering tot 1,5 of 2 graden Celsius ten opzichte van het pre-industriële niveau.

Doordat er soms zulke belangrijke beslissingen over het tegengaan van de klimaatcrisis genomen worden, trekt de Top niet alleen de regeringsleiders aan, maar komen daar ook onderzoekers, beleidsmakers, lobbyisten, journalisten en meer. Naast de grote, publieke evenementen zijn er de komende twee weken talloze besloten sessies waarbij kennis wordt gedeeld en verschillende doelstellingen worden besproken.

Wat willen wij op de COP27 bereiken?

Meerdere NGO’s hebben een delegatie naar de COP27 gestuurd. ActionAid heeft medewerkers uit meerdere landen gestuurd, waaronder Nederland. Zoals onze eerdere actie om een Klimaattikkie naar Minister Rob Jetten te sturen al toont, is onze hoofdmotivatie om een echt Klimaatschadefonds waar te maken.

Schade door de klimaatcrisis vindt voornamelijk plaats in het mondiale Zuiden. Tegelijkertijd zijn de grootste vervuilers allemaal te vinden in het mondiale Noorden. Een fonds om deze schade te compenseren vanuit rijke landen en multinationals, ook wel een ‘loss & damage fund’ genoemd, is dé manier om ervoor te zorgen dat getroffen landen niet bedolven worden onder dure leningen waardoor ze nog generaties lang de effecten van een ramp zullen voelen.

Veel NGO’s hebben deze zelfde doelstelling. Waar ActionAid zich specifiek hard voor maakt is om vrouwen bij deze compensatie centraal te stellen. Als degenen die het hardst getroffen worden door de klimaatcrisis, zouden zij ook centraal moeten staan bij de strijd ertegen. Vorige week vrijdag zat onze eigen Sophie Kwizera hierover al bij De Nieuws BV op NPO Radio 1. Kijk dat gesprek hier terug.

Volgende week komt ons eigen rapport uit op de speciale Gender Day op de COP27. Houd dus onze website in de gaten voor meer inzichten in de oorzaken en oplossingen rond de klimaatcrisis!

Heb je zelf brandende vragen? Stel ze via onze sociale media kanalen, wij horen graag van je!

Vrouwen de leiding: dé sleutel in de klimaatcrisis

Het belangrijkste nieuws meteen in je inbox? Schrijf je nu in!

  • We sturen je max. 3 keer per maand een nieuwsbrief. Je ontvangt geen post of e-mails van derden, zie ons privacybeleid.
Amina (12) woont in een gebied in Bangladesh dat regelmatig wordt getroffen door extreem weer, zoals cyclonen en overstromingen. Omdat haar oudere broer daardoor is verdronken, roept elke nieuwe storm angst op bij haar familie. Ook zorgt het extreme weer keer op keer voor schade aan hun huis en akker. Amina helpt met water halen en vissen, maar wil graag naar school en een betaalde baan vinden. Haar oudere zussen zijn echter al uitgehuwelijkt en Amina hangt hetzelfde lot boven het hoofd.