Home - Actueel - Duurzame aarde - Klimaatverandering - De jeugd staat vandaag centraal op de COP27

De jeugd staat vandaag centraal op de COP27

Vandaag is het op de COP27 Youth and Future Generations Day. Toekomstige generaties krijgen namelijk de grootste rekening van de klimaatcrisis als wij nu niet ingrijpen, terwijl kinderen en tieners momenteel naast vrouwen de mensen zijn die het hardst geraakt worden door klimaatrampen. Het centraal zetten van jonge mensen bij nationale en internationale discussies over de klimaatcrisis is dan ook een belangrijk streven, zoals Greta Thunberg ook heeft laten zien.

ActionAid roept overheden op om jonge klimaatactivisten te steunen en de ruimte te geven om belangrijke spelers te worden in het tegengaan van de klimaatcrisis. Met nu ongeveer 1,8 miljard jonge mensen van tussen de 10 en 24 jaar oud op aarde hebben we de grootste jongeren-generatie ooit. Deze grote groep verdient het om naar geluisterd te worden. Vooral jongeren in het mondiale Zuiden, die te maken hebben met bijvoorbeeld dichte scholen en extreme armoede, verdienen een stem.

Happy, een klimaatactivist uit Tanzania, zegt: “Jonge mensen over de hele wereld staan op de frontlinie, want we weten dat de toekomst heel erg afhankelijk is van ons, de volgende generatie, de huidige generatie, en iedereen die te maken heeft met de effecten van de klimaatcrisis.”

“Jonge mensen voelen de effecten vandaag, maar ook morgen. Een van onze uitdagingen is dat jonge mensen nog steeds niet voorop staan als het gaat om het gevecht tegen de klimaatcrisis. Er is nog geen ruimte, daarom eisen wij het, en als er nog geen plek voor ons is aan tafel, dan maken wij die voor onszelf, zodat onze stemmen gehoord worden,” liet Ally, ook uit Tanzania, ActionAid weten.

Princess, een jonge klimaatactivist uit Liberia, gaf als voorbeeld van de verwoestende effecten van klimaatrampen op vrouwen en meisjes: “Jonge vrouwen lopen het gevaar om slachtoffer te worden van seksueel en gender gerelateerd geweld wanneer ze niet naar school kunnen door extreme overstroming.”

Om dit tegen te kunnen gaan, is er een Klimaatschadefonds nodig. Hiermee kunnen scholen snel opnieuw opgebouwd worden, bijvoorbeeld, en komen de landen die getroffen worden door klimaatrampen niet diep in onoverkomelijke schulden te zitten. De COP27 moet geen talkshow worden, maar tot concrete beslissingen leiden waarmee meisjes en vrouwen in het mondiale Zuiden echt geholpen worden. Jonge delegaten hebben hiervoor vandaag hun plannen gepresenteerd aan beleidsmakers.

Help jij dit Klimaatschadefonds werkelijkheid worden? ActionAid International heeft een enquête opgezet om druk op de wereldleiders te zetten. Elke stem telt!

Steun jij ons werk voor de toekomst?

Doneer

Het laatste nieuws