Home - Actueel - Noodhulp - Update aardbeving Syrië en Turkije

Update aardbeving Syrië en Turkije

De eerste 72 uur zijn voorbij – de meest cruciale uren voor het redden van mensen na een ramp. Toch zijn onze lokale partners van de organisatie Violet nog even hard aan het werk in de gebieden in Syrië en Turkije die maandag geraakt zijn door een heftige aardbeving.

Er is apparatuur ingehuurd om te helpen de puin voorzichtig uit de weg te ruimen. Zo is op dinsdag in het noordwesten van Syrië een meisje gered uit een ingestort gebouw, terwijl vannacht in Hatay, Turkije, een vrouw gered kon worden na een reddingsoperatie van 30 uur.

Je ziet het aan de foto van de reddingswerkers in Hatay hieronder: het zijn hartverscheurende taferelen. Het meisje in Syrië was blij dat haar prinsessenjurk het gered had. Haar huis is er echter niet meer.

“De lokale reddingsteams werken in enorm stressvolle omstandigheden, zowel fysiek als emotioneel,” zegt Razmi Farook, directeur Azië en noodhulp bij ActionAid. “Veel van de mensen die voor onze partnerorganisatie werken, hebben zelf familieleden of hun huis in de ramp verloren. Toch werken ze onverschrokken door om anderen te redden en ondersteunen. De kracht en compassie die ze laten zien is uitermate opmerkelijk.”

Ondertussen zijn vliegvelden en zeehavens in Turkije gesloten. Dit maakt een situatie die al slecht was alleen maar slechter. Mensen in het noordwesten van Syrië waren vóór de aardbeving namelijk al afhankelijk van noodhulp via Turkije, voor de aanlevering van voedsel en medicijnen. Met minder aanvoer en een aantal grenswegen die door schade niet te gebruiken zijn, gaat de reddingsoperatie lang niet zo snel als we allemaal zouden willen.

“Het is een race tegen de klok,” laat Racha Nasreddine, ActionAid directeur in de regio, weten. “Syrië maakt een crisis binnen een crisis mee. Het is cruciaal dat we allemaal samenkomen om nu hulp te bieden.”

De reddingswerkers zitten uitgeput rond een vuurtje om even bij te komen.
Cansu Yıldıran / ActionAid

 

Kan jij onze lokale partners steunen bij hun harde, hartverscheurende werk?

In zowel Syrië als Turkije voorzien onze partners mensen van voedsel, warme kleding en tijdelijk onderkomen. Daar kunnen ze alle hulp bij gebruiken. Zo kan bijvoorbeeld € 80 een noodpakket bekostigen voor een familie van vier met thermokleding en dekens om de vrieskou door te komen.

Jouw steun maakt verschil

Doneer nu!