Home - Actueel - Noodhulp - Droogte in Oost Afrika blijft voor zesde seizoen aanhouden

Droogte in Oost Afrika blijft voor zesde seizoen aanhouden

De langdurige droogte in het oosten van Afrika – voornamelijk in Somaliland, Kenia en Ethiopië – blijft aanhouden. Het ziet er naar uit dat er nu voor het zesde seizoen op een rij te weinig regen zal vallen. Dit zorgt ervoor dat voedselonzekerheid en ondervoeding door miljoenen mensen in de regio nog langer gevoeld zullen worden, met alle desastreuze gevolgen van dien.

De impact van de klimaatcrisis wordt daar door 40 miljoen mensen gevoeld. Twee miljoen mensen zijn gedwongen hun thuis te verlaten, meer dan 10 miljoen vee is overleden en ziektes zoals cholera krijgen vrij spel. Daarbovenop zijn voedselprijzen nog steeds heel duur, doordat er veel minder voedsel verbouwd kan worden en door conflicten in de regio en wijdere wereld.

Op de foto staat Sada, een 30-jarige boer in Somaliland. Zij draagt een lange jurk van wit, geel en bruin die ook haar haar bedekt.

Sada, hierboven op de foto, is een 30-jarige boerin die met haar man en vier kinderen in de Maroodi Jeex regio van Somaliland woont. Door de crisis is er niet genoeg water voor haar gewassen en is haar vee ziek geworden, waardoor ze die niet meer kan verkopen. Ze maakt nog maar 5% van de inkomsten die ze vóór de crisis maakte. Gelukkig kon ActionAid haar helpen met een hulppakket.

 

Hulp is essentieel

Ondertussen heeft ActionAid in de regio bijna een half miljoen mensen kunnen helpen. Deze hulp varieert van water en voedselpakketten tot contant geld en resistente zaden. Naast directe steun aan de mensen, werkt ActionAid bovendien samen met vrouwen in de gemeenschappen om safe spaces te realiseren en wordt er hard gelobbyd voor betere wetgeving. Want directe hulp is hoog nodig om mensen in leven te houden, maar zonder structurele verandering valt er niet tegen deze klimaatrampen op te boxen.

Vorig jaar hebben wij al campagne gevoerd voor de vrouwen die geraakt worden door de aanhoudende droogte. Bedankt aan iedereen die ze toen steun heeft geboden. Ondertussen blijft ons werk doorgaan. Totdat geen enkele vrouw meer de dupe is van de klimaatcrisis die voornamelijk door grote bedrijven in het mondiale Noorden veroorzaakt wordt.

Word donateur om vrouwen zoals Sada te steunen

Doneer nu