Home - Actueel - Feministisch leiderschap - Jovina Nawenzake: “Opkomen voor de rechten van sommige vrouwen is niet opkomen voor de rechten van elke vrouw.”

Jovina Nawenzake: “Opkomen voor de rechten van sommige vrouwen is niet opkomen voor de rechten van elke vrouw.”

Dit interview is geschreven voor de nieuwsbrief Feministisch Leiderschap. Klik hier om meer te weten te komen over onze training en visie op Feministisch Leiderschap.

 

Jovina Nawenzake werkt voor ActionAid Tanzania als Hoofd Programma’s. We spraken haar over haar werk en het feministische leiderschapsprincipe van mei: inclusiviteit.

Wat voor een werk doe je bij ActionAid? 

“Ik ben verantwoordelijk voor de programma’s in ActionAid Tanzania. Onze belangrijkste programma’s gaan over gender-responsief onderwijs en klimaatrechtvaardigheid. Gender-responsief onderwijs is onderwijs dat toegankelijk en inclusief is voor iedereen. Inclusief kwetsbare kinderen dus, vooral kinderen met een beperking en meisjes. We willen dat deze groepen naar school kunnen en we willen dat de overheid dit financieel mogelijk maakt. We trainen de ouders van deze kinderen om hun rechten te begrijpen en we stellen hen in staat om toegankelijk onderwijs te eisen. We helpen ze ook bij het organiseren van vergaderingen met beslissingsmakers en we zorgen ervoor dat de belangen van ouders en kinderen worden opgenomen in overheidsplannen.” 

Deze maand geven we bij ActionAid Nederland aandacht aan het feministische principe Inclusiviteit. Was is jouw visie op inclusie? Hoe belangrijk is het voor jou? 

“Als we het hebben over inclusie, vanuit mijn begrip van de feministische principes, praten we niet alleen over hoe ActionAid zich intern zou moeten gedragen, maar ook op extern programmaniveau. Inclusie is van fundamenteel belang, vooral op het niveau van besluitvorming. Als je niet nadenkt over inclusie, werk je soms met maar één deel van de gemeenschap. Dat niet representatief is voor de hele gemeenschap. Dan werkt de gevonden oplossing niet voor de hele gemeenschap. Inclusie bereik je wanneer je werkt met een grote groep waarin zelfs de meest gemarginaliseerde mensen vertegenwoordigd zijn. Je moet rekening houden met de behoeften van iedereen. Met name de behoeften van de minderheid in de groep. Dit is waar intersectioneel feminisme over gaat: vrouwen zijn geen homogene groep en opkomen voor de rechten van sommige vrouwen is niet opkomen voor de rechten van elke vrouw.” 

Hoe implementeer je inclusie in je dagelijkse werk? 

“We werken bijvoorbeeld samen met boeren. Inclusief zijn in dit specifieke programma betekent rekening houden met verschillen tussen boeren. Sommige boeren wonen qua afstand erg ver weg van waar de beslissingen worden genomen. Sommige boeren hebben niet eens toegang tot de informatie die voor hen belangrijk is. Inclusie in deze zin betekent ervoor zorgen dat hindernissen worden weggehaald zodat iedereen gelijke toegang tot informatie en invloed heeft. We nemen geen beslissingen voor de mensen met wie we werken, maar we geven hun de ruimte om zelf op te staan en eigen beslissingen te nemen.” 

Wat zou ActionAid internationaal kunnen doen om een inclusievere organisatie te worden? 

“ActionAid is een federatie van meer dan 40 landen, maar er zijn acht landen die invloedrijker en dominanter zijn in besluitvormingsprocessen. Ik vind dat er gelijke macht moet zijn bij het nemen van beslissingen. De federatie zou moeten bestaan uit even invloedrijke landenorganisaties. Dit is van vitaal belang voor de dekolonisatie van hulp, wat één van de hoofddoelen van ActionAid is. Het is een lang proces en we zetten internationaal langzaam de juiste stappen, maar er moet nog veel gebeuren.”

  • Lees meer over onze training Feministisch Leiderschap

  • Schrijf je in voor onze nieuwsbrief over Feministisch Leiderschap